Цього року ботулізму на Дніпропетровщині не виявили, та все ж медики закликають берегтися

        В області цьогоріч не зафіксували жодного випадку ботулізму. Проте, зважаючи на спалах цієї інфекційної хвороби в інших регіонах країни, слід бути обачними, зауважила на прес-конференції у ДніпроОДА головний інфекціоніст області Валентина Ткаченко. 
      «В основному, люди хворіють на ботулізм через те, що їдять невипотрошену в’ялену та копчену рибу, консервації, які не пройшли належну термічну обробку», - розповіла Валентина Ткаченко. 
        Ботулізм - настільки гостра інфекція, що може розвинутися вже протягом декількох годин з моменту вживання неякісної їжі. Головне –  у першу добу після появи симптомів звернутися до лікаря, наголосила лікар. Адже тільки фахівець може визначити – отруїлася людина чи захворіла на ботулізм. 
       «Починається з температури, нудоти, блювоти, діареї… Буквально за добу йде ураження центральної нервової системи, порушення зору, дихання, ковтальних функцій», - зазначила лікар. Та додала: вчасно не пролікований ботулізм може призвести до смерті. 
         Інфекціоніст порадила не купувати рибу на стихійних ринках та не їсти невипотрошеному в’ялену та копчену рибу. 
        «Хочу звернути увагу людей, аби вони пильнували, що і де купують», - підкреслила Валентина Ткаченко. 
         Минулого року на ботулізм захворіли чотири мешканці Дніпропетровщини, один з них помер.