«Дизайн перемоги»: у Кривому Розі відкрили виставку розписаних воєнних артефактів

ВАЖЛИВО
14.04.23 - 13:52

За підтримки Ради оборони міста у Криворізькому педагогічному університеті  викладачі й  студенти кафедри образотворчого мистецтва разом з військовими представили оригінальну виставку воєнних артефактів.

Участь в урочистому відкритті виставки взяв в.о. міського голови Юрій Вілкул.

 

«Навіть в умовах війни Кривий Ріг тримає культурний фронт. У місті відкриваються художні виставки, у міських театрах проходять вистави, колективи палаців культури дарують нам свої виступи,  організовують благодійні концерти. Культурне життя Кривого Рогу не зупинилося, а отримало лише новий стимул для розвитку. Але при цьому ми не забуваємо, що в країні війна. Тож продовжуємо підтримувати наших мужніх захисників. Ми разом з Радою оборони міста, за ініціативи криворізьких художників та їхніх викладачів, організували оригінальну виставку. Експонатами стали стріляні гільзи, які в умілих руках художників перетворилися на витвори мистецтва», - зазначив Юрій Вілкул.

 

Виставка триватиме з 14 до 27 квітня. Після чого всі роботи експозиції планують продати на благодійному аукціоні. Зібрані кошти будуть направлені на військове спорядження для 2-го стрілецького батальйону 17-ої окремої танкової Криворізької бригади ім. Костянтина Пестушка.

 

В експозиції «Дизайн перемоги» представили 40 мистецьких об'єктів. Це художньо розписані контейнери-туби від артилерійських систем та гільз танкових гармат. Роботи виконали студенти 4 курсу факультету мистецтв КДПУ. У патріотичному стилі використали декоративний живопис, із зображенням мотивів української природи та образів видатних культурних та громадських діячів (Тараса Шевченка, Лесі Українки, Степана Бандери та ін.).

 

«Кривий Ріг згуртований і допомагає нашим воїнам щоденно. Величезну допомогу автомобілями, квадрокоптерами, БПЛА, приладами нічного бачення та багатьом іншим надає нашим частинам Рада оборони міста. У той же час криворіжці плетуть сітки, роблять окопні свічки, шиють маскувальні халати та подушки. А ще - пишуть картини, вірші, розписують гільзи та знімають кліпи. Нам дуже хочеться підтримати військових з танкової бригади, бо вони - наша опора й надія! Якби не наші бійці, то невідомо, якою була б нині ситуація на фронті. Це люди мобілізовані серцем, незламні й непоборні», - сказала заступниця голови Ради оборони міста Вікторія Третяк.

 

Експонати для розпису надали військові 2 стрілецького батальйону 17-ої окремої танкової Криворізької бригади. Воєнні артефакти зібрали при визволені правобережжя Херсонської та Миколаївської областей восени 2022 року.

 

«Ця виставка створювалася у дружному тандемі з воїнами 17-ої ї танкової бригади. Бійці надали нам відстріляні гільзи, а ми відтворили на них наші мистецькі ідеї. Ти усвідомлюєш, що ці гільзи привезені звідти — із зони бойових дій, де максимально страшна картина відбувається. Цими роботами ми хочемо показати, що це наше сьогодення, наша історія, яку ми маємо пам’ятати. Кожен художник вірить в Перемогу. І ось цю віру ми намагалися вкласти в ці артоб'єкти. Тому в роботах є багато кольорів, що символізують квітучу та незалежну Україну»,  - розповіла студентка 4 курсу факультету мистецтв Ксенія Мегері.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: