О. Вілкул: місто допомагає 300 дітям-сиротам та діткам з особливими потребами, які залишаються за кордоном

ПОДІЯ
13.04.23 - 15:02

Рада оборони міста ще на початку війни організувала евакуацію діток, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими потребами, прийомних родин та будинків сімейного типу. Всього близько 2000 хлопців та дівчат у супроводі педагогів та вихователів виїхали до Туреччини, Австрії, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Чехії, Великобританії.

На сьогодні, за кордоном перебувають близько 300 дітей. Міська влада опікується про всіх діток, знає про їхні потреби, умови проживання, навчання та виховання. У турецькому місті Бельдібі зараз перебувають 86 вихованців та педагоги інтернатного відділення Криворізької гімназії №98. Із дітьми під час онлайн-зустрічі поспілкувався голова Ради оборони міста Олександр Вілкул. 

 

«Для нас найголовніше, щоб дітки були здорові, спокійно навчалися та розвивалися. Організовано та максимально оперативно, в перші ж дні війни ми відправили за кордон вихованців двох наших Центрів соціально-психологічної реабілітації, Будинку дитини, гімназії №98 (колишній дев’ятий інтернат), евакуювали також дітей з особливими потребами. Ми уважно стежимо та знаємо все про їхнє місце перебування, як вони харчуються, навчаються. Розумію, що всі скучили за рідним містом, своїми закладами, друзями, але повернення дітей буде можливим з урахуванням ситуації на фронті. Так, ворога відкинуто від Кривого Рогу, але бойові дії тривають в Україні і ми в жодному разі не будемо наражати на небезпеку діток». 

 

Олександр Тітов, уповноважений з питань здійснення заходів евакуації вихованців підрозділу «Інтернатне відділення Криворізької гімназії №98» зазначив:

 

«Ми вдячні Раді оборони міста, що надала можливість перебувати дітям під час воєнного стану у безпеці. Бачити мирне небо над головою, не ховатися в укриттях та не просинатися від сирени й вибухів ракет. З 25 березня цього року ми переїхали з міста Сіде до Бельдібі. У нашому готелі - хороші умови, діти мешкають у кімнатах на 2-3 особи. Організовано 3-разове гаряче харчування з різноманітним меню. Дуже приємно, що ми постійно отримуємо допомогу від рідного міста, медикаменти, одяг, смаколики для хлопців та дівчат». 

 

Для дітей організовано навчання в режимі онлайн. Місто подбало про своєчасне придбання роутерів, модемів, комп’ютерів, тому навчання в онлайн-режимі дуже якісне. Вихованці 98-ї гімназії мають можливість займатися за змішаною формою, адже у Туреччині разом з ними перебувають і окремі педагоги. Для дітей були облаштовані класні кімнати, всі забезпечені канцелярськими товарами і шкільним приладдям. 

 

Заступниця директора з виховної роботи гімназії Олена Бєлова зауважила:

 

«Департамент освіти і науки та консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників передали нам навчальні матеріали, надають консультації щодо роботи з ресурсами департаменту освіти і науки, Центру, Міністерства освіти і науки України. Окрім того, за підтримки Ради оборони міста до нас направлені корекційні педагоги, які проводять заняття з дітьми з особливими освітніми потребами. Це робить освітній процес доступним та якісним. Проводиться психокорекція, арт-терапія, продовжується посилена робота з фізичної культури».

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: