112 - єдина служба екстреної допомоги для криворіжців

ЗДОРОВ'Я
23.01.19 - 13:50

Минулого року в Україні запровадили систему екстреної допомоги населенню за телефонним номером «112». Відтепер на цей єдиний диспетчерський номер можна звернутися по допомогу поліції, служби газу, рятувальників та швидкої. Водночас, відомі всім номери перелічених служб збереглися й людина має вибір, куди телефонувати аби отримати допомогу.

На сьогодні міська станція швидкої допомоги обслуговує Кривий Ріг, Жовті Води та 5 сільських районів. Щодобово в цю місцевість спрямовують понад сім сотень виїздів медичних бригад. 58 бригад обслуговують Кривий Ріг. Їхню роботу 24 години на добу координують 6 диспетчерів.

 

З появою служби «112» криворіжці мають шанс більш оперативно отримувати відповідну допомогу. Та насправді все не так просто, — зауважують у міській швидкій. Дзвінок до «швидкої» через службу «112» йде набагато довше, тому вона не завжди встигає приїхати за викликом у визначений час. До цього на додачу — ще кілька нюансів.

«Коли дзвінок надходить до служби 112, уточнення про те як краще дістатись, до якого під’їзду викликають, де знаходиться пацієнт — немає. Для швидкої така інформація необхідна», — пояснює заступник головного лікаря з медичної допомоги КМСШМД Артур Кривець.

 

Уточнююча інформація — лише один бік медалі, — кажуть медики. Інша річ — диспетчерський фах та знання екстремальної ситуації. Таких для диспетчерів служби 103 від колег зі 112 — бракує.

«Одна справа, коли виклик приймає працівник який зорієнтований у невідкладних ситуаціях, і який може вирішити — чи потрібно постраждалому супроводження, якщо він втратив свідомість. Диспетчер може й зорієнтувати, що потрібно зробити до прибуття швидкої. А для номеру «112» — стандартний варіант: що трапилось, де перебуваєте, номер для зв’язку», — додає Артур Кравець.

 

Медикам не принципово, хто перенаправлятиме їм виклики. Головне — отримувати їх вчасно, адже інколи для порятунку життя важливі навіть кілька секунд.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: