16 січня в Україні - День пам’яті “кіборгів”, захисників Донецького аеропорту

ПАМ'ЯТЬ
16.01.19 - 9:32

Бої за Донецький аеропорт тривали з вересня 2014 року до 22 січня 2015 року і стали одними з найзапекліших у війні з російським окупантом.

Вони розгорнулися між українськими військами і бійцями добровольчих формувань з одного боку та силами проросійських збройних угруповань і окупаційних військ з іншого - за контроль над Донецьким міжнародним аеропортом.

Українські військові утримували старий та новий термінали аеропорту, опорним пунктом українських сил було селище Піски — через нього захисникам летовища поставляли провізію та боєприпаси, здійснювалася ротація бійців. В цьому ж селищі була розгорнута артилерія вогневої підтримки. Проросійські сили атакували аеропорт з прилеглого Київського району Донецька, з території монастиря на півдні та с. Спартак на сході.

20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал - бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилися, ховаючи під собою українських захисників.

22 січня вцілілі оборонці вийшли з терміналу, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапили до полону. Оборона терміналів аеропорту тривала 242 дні.

Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а захисники терміналів отримали прізвисько «кіборги».

Точна кількість загиблих остаточно не відома. Тільки внаслідок підриву терміналу ДАП, Україна втратила 51 захисника. 

16 січня з ініціативи самих "кіборгів", які пройшли через 242-денне пекло, відзначають День захисників ДАПу та вшановують пам’ять загиблих побратимів. 

Вони вистояли, не вистояв бетон.

 

За ДАП воювали:

1 ОТБр
3-й окремий полк спеціального призначення
8-й окремий полк спеціального призначення
74 ОРБ
91 ОПОЗ
93 ОМБр 
Окрема добровольча чота «Карпатська Січ»
703 ІП
79 ОАеМБр
80-а аеромобільна бригада
81 ОАеМБр
90 ОАеМБ
122 ОАеМБ
95 ОАеМБр
831-а бригада тактичної авіації
ЦСО СБУ «Альфа»
ДУК
Батальйон «ОУН»
Грузинські добровольці

Вічна пам’ять усім, хто віддав життя за Україну…

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: