17 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з гемофілією - "королівською" хворобою крові

ЗДОРОВ'Я
17.04.19 - 9:07

Щорічно 17 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з гемофілією.

Гемофілія, вона ж «королівська хвороба» - захворювання, здатне повністю позбавити людину радості життя і значно його вкоротити (рідко хто з цією хворобою переступав 30-річний рубіж).

 

Гемофілія має генетичне походження, викликане відсутністю факторів крові. Людина, яка на неї страждає, може померти від невеликої подряпини або удару.

Хоча переносниками хвороби можуть бути виключно жінки, вона проявляється тільки у представників сильної статі.

 

На тепер за досить приблизними підрахунками в світі налічується близько півмільйона гемофіліків. Сьогодні розроблено чимало засобів, що полегшують перебіг хвороби і поліпшують для пацієнтів якість життя.

 

Цей діагноз перестав бути смертним вироком, але повністю гемофілія ще не переможена. В цілях досягнення цієї благородної задачі і був заснований Всесвітній День гемофілії.

 

Появою цієї дати людство зобов'язане ініціативі двох всесвітніх організацій — ВІЗ І ВФГ (Всесвітньої федерації гемофілії). Саме 17-е квітня було обрано не випадково - засновники висловлювали свою повагу до дня народження всесвітньо відомого медика Френка Шнайбела, оскільки саме йому належить ідея заснування ВФГ.

 

У цей день:

- фахівці проводять просвітницькі лекції;

- волонтери збирають кошти для допомоги пацієнтам;

- ЗМІ транслюють тематичні фільми та інформаційні програми.

- медики організовують семінари і конференції з обміну досвідом.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»