185 років від народження Ф.Мершавцева. Ким він був для Кривого Рогу?

ПАМ'ЯТЬ
15.04.20 - 14:25

Виповнилося 185 років від дня народження Федора Мершавцева, чиє ім'я носить чудовий парк у самому серці Кривого Рогу (колишня назва - ім. Газети Правда, в Центрально-Міському районі).

Біографію засновника парку згадали представники ГО "Громадська ініціцатива мешканців Кривбасу", які опікуються зеленою перлиною.

 

Федір Мершавцев народився в 1835 році в Херсонській губернії тодішньої Російської імперії. Закінчив Морський кадетський корпус у Петербурзі. З 1854 року - юнкер флоту. Учасник двох навколосвітніх подорожей: у першому поході був юнгою, в другому - мічманом.

Учасник Кримської війни. З 13 вересня по 6 жовтня 1854 року служив у Севастополі в гарнізоні 3-го бастіону, учасник першої оборони Севастополя, двічі поранений. Після війни продовжив служити на Чорноморському флоті, служив на Миколаївській військово-морській базі.

 

У 1884 році звільнився в чині капітан-лейтенанта. На запрошення своєї тітки приїхав до Кривого Рогу, де і залишився жити.

Захопився садівництвом. На правому березі Саксагані, уздовж річки Інгулець, розбив перший у місті громадський фруктовий парк-сад. Саджанці замовляв із Європи: Амстердама, Рима. Вважався кращим садівником півдня Російської імперії.

У 1884 році почав будівництво маєтку з червоної цегли по вулиці Грабовського (пам'ятник історії з 1997 року), який не зберігся. У 1903 році збудував перший у місті фонтан, каруселі, гойдалки, човнову станцію.

Був одружений. Помер в 1903 році в Кривому Розі, де і був похований. Могила Мершавцева була знесена в 1920-х роках, під час реконструкції вулиці Глінки. 

 

На жаль, впровадження карантину поки що не дозволяє організовувати у парку традиційні заходи. Наприклад, популярний "Міський город" цьогоріч самотужки висадила головний спеціаліст з озеленення парку Валентина Коваленко. Дуже сподіваємось, що на збір врожаю нам вдасться зібратись усім разом та приготувати корисні страви з вирощених овочів та зелені, - висловлюють надію у ГО.

 

Кольоровий портрет Мершавцева на iPad авторства Андрія Калінкіна.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: