20% шкідливих викидів в Україні - від підприємств Кривого Рогу, - Держекоінспекція

ЕКОЛОГІЯ
12.08.20 - 10:06

У Кривому Розі - найбільша кількість стаціонарних джерел викидів в атмосферне повітря. Близько 20% викидів шкідливих речовин на території країни здійснюються саме в цьому місті, – заявив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Голова ДЕІ анонсував зміни у роботі відомства. Йдеться про проведення перевірок, накладання та стягнення штрафів тощо. За його словами, сьогодні у зв’язку з COVID-19 діє мораторій на проведення перевірок: ДЕІ працює тільки в позаплановому режимі за скаргами фізичних осіб.

 

«Проте цей період мине, і бізнес цікавить, чого їм очікувати. Підприємці остерігаються посилення тиску з боку екоінспекторів», – пояснив Андрій Мальований.

Посадовець зазначив, що законопроєкт «Про державний екологічний контроль» №3091 зараз перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради України. Він дозволить посилити функції ДЕІ та більш оперативно проводити перевірки.

 

«Передбачається збільшення санкцій за недопуск екоінспекторів на підприємства. На жаль, сьогодні така практика є досить поширеною», – підкреслив Мальований. - Разом з тим, реформа ДЕІ – це не лише посилення контролю, а й діалог з бізнесом і діджиталізація. Зокрема, створення електронного кабінету інспектора на базі Blockchain. Інспектори через смартфони або планшети матимуть доступ до автоматизованої системи контролю, де будуть зберігатися всі дані про підприємство, перевірки, приписи. Результати перевірок і плани стануть відкритими й прозорими. Якщо підприємство працює по закону, сплачує податки, не чинить надмірний тиск на екологію, працює в межах дозволів на викиди в атмосферне повітря, на спецводокористування, тобто веде свою діяльність у прозорій площині, то немає сенсу остерігатися тиску з боку ДЕІ. Його просто не може бути, коли формуються прозорі правила перевірок».
 

У ДЕІ створили окрему структуру – управління промислового нагляду, що буде контролювати найбільші підприємства-забруднювачі. Також один із новостворених підрозділів – відділ промислового забруднення в Кривому Розі, де є найбільша кількість стаціонарних джерел викидів в атмосферне повітря.

 

«У Кривому Розі - найбільша кількість стаціонарних джерел викидів в атмосферне повітря. Близько 20% викидів шкідливих речовин на території України здійснюються саме в цьому місті», – нагадав чиновник.

 

Джерело - Урядовий портал.
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: