22 доби протесту криворізьких шахтарів: реакції української влади нема

РЕЗОНАНС
24.09.20 - 11:20

Сьогодні почалася вже 22 доба підземного протесту на шахтах Кривбасзалізрудкому. Нагадаємо, у чотирьох шахтах КЗРК досі залишаються рударі, їхні вимоги - дотримання колективного договору, підвищення заробітних плат, поліпшення умов праці і відповідності нормам безпеки, повернення пільгового стажу за списками №1 і №2.

Зараз під землею перебувають ще 117 гірників: шахта Октябрська - 25, Родіна - 59, Тернівська - 12, Гвардійська - 21. Їм здоров’я поки ще дозволяє залишатися у складних умовах підземної виробки з високим рівнем вологості.  

 

А тим часом, цілодобове перебування в таких важких умовах, відсутність повноцінного харчування становлять загрозу для здоров’я та життя працівників шахти.

 

Нагадаємо, криворізькі гірники з 3 вересня страйкують під землею, їхні колеги та рідні мітингують на поверхні, біля адмінбудівлі КЗРК розбили цілодобове наметове містечко. Представники криворізьких шахтарів проводять акції під Верховною Радою, ночують просто неба на карематах, викликають урядовців вийти і вислухати їхні проблеми. Але все поки що намарне.

 

Відчай шахтарів дійшов до краю: 13 вересня вони звернулися за допомогою до Європейського парламенту з закликом захистити їх від свавілля роботодавців, які погрожують кримінальною відповідальністю у відповідь на вимоги поліпшити умови праці.

 

Офіційної реакції влади на масовий страйк у Кривому Розі досі немає. Численні звернення, прохання й справедливі вимоги шахтарів, їхніх родин і міжнародних правозахисних організацій державні високопосадовці та вперто ігнорують. Не висвітлюють страйк шахтарів Кривбасу і загальнонаціональні телеканали.

 

Як ми писали, на вчорашній сесії депутати підтримали звернення міської ради Кривого Рогу до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Міністерства інфраструктури щодо ситуації на підприємствах Кривого Рогу. Це вже друге офіційне звернення міської влади Кривого Рогу до українсько влади. 

 

«Я - прохідник шахти «Родіна», пройшов Іловайськ і Дебальцеве. Хлопці 20-ту добу знаходяться під землею. Ви тільки уявіть, що таке 20 діб просидіти під землею! Ніхто на нас взагалі не звертає уваги. Ми зверталися в різні інстанції, ми зараз перебуваємо під стінами КЗРК, у Києві під Верховною Радою, під Офісом президента. Але, знову ж таки, повний нуль. Ми не знаємо, куди нам ще звертатися, що нам ще робити", - заявив учора з трибуни на сесії Криворізької міської ради прохідник, ветеран АТО Олександр Потапенко.

 

Вочевидь, шахтарська праця для української влади зараз не в пріоритеті, тому гірники відчайдушно намагаються достукатися до керівництва країни, вдаючись до таких крайніх заходів, як звернення до Європарламенту. 

Між тим, правознавці переконані, що від депутатів Європарламенту не буде жодної реакції на звернення шахтарів, тому що це не входить в його компетенцію. Європарламент не займається питаннями подібного рівня, і не буде впливати на справи бізнесу і трудові відносини в якомусь окремому трудовому колективі.

 

Сьогодні вранці пресслужба КЗРК опублікувала заяву, в якій йдеться, що адміністрація

 

Звертається із заявою до правоохоронних органів з проханням в межах діючого законодавства і наданих їм повноважень примусово припинити порушення законодавства, що блокують виробничий процес і майно підприємства, а також дати правову оцінку діям осіб, що проводять протиправну діяльність стосовно підприємства або підбурюють до протиправної діяльності, зокрема з використанням ЗМІ.

 

Задля мінімізації збитків, збереження виробничого обладнання, попередження негативного впливу на довкілля, вимушені почати заходи з підготовки підприємства до тривалого простою.

 

Як ми повідомляли, через масовий страйк рударів КЗРК, на підприємстві провели позапланову перевірку. Головне Управління Держпраці у Дніпропетровській області виявило 190 порушень.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: