60 років тому на «Криворіжсталі» сталася жахлива техногенна аварія. Криворіжці згадали загиблих металургів

ПАМ'ЯТЬ
21.08.19 - 11:50

Шістдесят літ тому, 20 серпня 1959-го на заводі «Криворіжсталь» сталася найжахливіша в історії чорної металургі техногенна аварія. Внаслідок вибуху конвертора в бесемерівському цеху загинула ціла виробнича зміна. З роботи додому не повернулися десятеро людей.

На згадку про трагічну подію криворіжці провели "Крицевий марафон пам'яті". Про це написав відомий журналіст Степан Калинюк:

 

"Очевидець аварії, 18-річний Микола Правило, який 20 серпня був на зміні неподалік пекельного конвертора, з гірким смутком згадує колег, яких в одну мить не стало. То був перший у його житті трудовий колектив...

Водоохолоджувальна плита, що упала з газовідвідного тракту у розплавлену сталь конвертора, спровокувала вибух. Обірване вибуховою силою днище конвертора з 50-тонною масою металу полетіло вниз на людей.

 

За висновками комісії, що розслідувала катастрофу, причиною аварії була не диверсія, а конструктивна недолугість окремих вузлів конвертора. Згодом на усіх сталеплавильних агрегатах металургійних заводів країни вузли замінили на якісніші. Кисневі сталеплавильні конвертори стали більш надійними і безпечними.

 

Про ту лиху подію розповість кінострічка "Залізні люди", яку створюють документалісти нової криворізької фільмостудії "ОСКАР" Центру професійної освіти і навчання.

 

Моїх колег, співавторів фільму вражає і дає наснагу міцний, як сталь, характер персонажів. Ця короткометражка – не просто екранізація трагічного епізоду в біографії металургійного заводу. Це – поклін унікальному прошарку робітничого люду, що в непрості часи на своїх міцних раменах підняв важку індустрію держави і морально чистим перетнув кордон тисячоліть.

 

Ще сущим нині героям фільму волею долі випало працювати тієї фатальної зміни й пощастило зостатися живими, аби впродовж шести десятиліть ревно берегти і шанувати пам’ять про своїх крицевих побратимів, які в прямому сенсі віддали життя за метал.

Вже більш як півстоліття кожного 20 серпня команда сивочолих приборкувачів сталі з минулої епохи проживає цей день за непорушним сценарієм, на суворо незмінній локації, під шатром дубових крон, на Коксохімівському цвинтарі, вічній пристані Залізних Людей..."

 

Фото Станіслава Лебединського та архівне.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»