Адмінреформа: відтепер у кожному новоствореному районі буде працювати префект

КОМЕНТАР
22.07.20 - 12:23

Як ми повідомляли, Верховна Рада утричі скоротила в Україні кількість районів. З нового року в Дніпропетровській області буде лише 7 районів.

Що це значить та що зміниться для пересічних громадян? Свій погляд на адміністративні новації висловив голова Дніпропетровської обласної ради Святослав Олійник.

 

Хто буде керувати районом?

 
Відтепер у кожному новоствореному районі буде працювати префект – представник Президента, - пояснює голова облради. - Його головна функція - не керівництво районом, а юридичний нагляд за дотриманням органами місцевого самоврядування конституційних норм при прийнятті рішень. Функція префекта - виключно наглядова, його компетенція - юридична. Президент – ґарант Конституції, тож префект, як його представник, має контролювати дотримання Основного закону. 

 

Господарська діяльність залишається за органами місцевого самоврядування, тобто за керівництвом об’єднаних територіальних громад, міст і селищ. 

 

Чи залишаться районні ради та районні адміністрації?

На даний момент функції цих органів вже дублюються з функціями ОТГ, - каже Олійник. - Тому це остання каденція райрад та райдержадміністрацій. Таким чином, скоротяться і витрати на зарплати влади. Область зекономить понад 500 млн на рік тільки на утриманні цих органів.

Реформа пройде безболісно, - вважає голова облради. - Але є проблема: керівники деяких громад нараховують собі зарплати від 60 до 90 тис гривень на місяць. Це надмірне навантаження на бюджети ОТГ. Потрібно вводити норми. 

 

Адміністративні послуги для громадян

 

Сервіс не потрібно прив’язувати до місця розташування офісу префекта.  До того ж, динамічно розвивається сервіс електронних послуг. Також довідки можна отримувати у ЦНАПАХ. Їх в області зараз більше 40. Головне, що ми маємо змінити, – це наше загальне уявлення про район, про його нові функції, - резюмував Олійник.

 

Детальніше про склад 7 районів Дніпропетровщини ми повідомляли тут. 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: