Африка отримала перші 270 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу. Україна чекає...

ВАЖЛИВО
15.01.21 - 10:33

Десятки країн світу проводять масові щеплення від коронавірусу, мільйони людей вже отримали їх. Зокрема, Африка отримала перші 270 мільйонів доз,  а Україна лише чекає на перші поставки вакцин. Коли ж українців почнуть щеплювати від Covid-19 і чим, з'ясовувало BBC News Україна.

Попередньо, у лютому до України має надійти 700 тисяч доз від китайської компанії Sinovac Biotech. Це перша партія вакцини від коронавірусу, яка надійде до України і нею почнуть вакцинувати групи ризику - перш за все лікарів. Проте, є кілька умов, за яких ця вакцина має надійти до України і за яких має початися щеплення від Covid-19, розповідає Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

 

Серед них - обов'язкова реєстрація цієї вакцини в одній з країн з сильною регуляторною політикою. Йдеться про ЄС, США, Канаду, Швейцарію чи Австралію. Тобто, якщо китайська вакцина пройде повну перевірку і реєстрацію там, тоді її за спрощеною процедурою зареєструють і в Україні. Крім того, мають опублікувати результати третьої фази клінічних досліджень вакцини Sinovac. Лише потім цю вакцину зареєструють в Україні і нею почнуть вакцинувати.

 

Як вакцинується світ?

щеплення

 

Чому Україна купує саме китайську вакцину?

 

У листопаді міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповідав, що Україна веде перемовини з виробниками усіх ефективних вакцин проти коронавірусу. Серед них називали американську Moderna, Johnson & Johnson, американо-німецьку Pfizer і вакцини китайських виробників. У грудні міністр запевняв, що переговори з Pfizer вже на фінальній стадії і вакцини мають отримати у другому кварталі 2021 року. У грудні препаратом Pfizer почали щеплювати людей у Європі, США, Канаді. Це поки що єдина вакцина, схвалена до використання Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

 

Але наприкінці 2020 року з'ясувалося, що МОЗ уклало договір не з Pfizer, а з китайською Sinovac Biotech. Вона має поставити до України 1 млн 913 доз вакцин. То чому ж Україна обрала саме китайську вакцину?

"Поставки китайської вакцини було швидше і простіше організувати", - розповіли ВВС News Україна джерела у МОЗ.

Дійсно, на відміну від Pfizer, Sinovac не потребує суперхолоду, і може зберігатися 6 місяців при температурі 2-8 градусів. Багато країн світу заздалегідь стали в чергу до виробників вакцин і підписували угоди про закупівлю на етапі, коли вакцини ще не були затверджені і виготовлені. Де у цій черзі Україна, не відомо. Перемовини України з Pfizer ще тривають, кажуть у МОЗ. Проте будь-які деталі називають засекреченими на вимогу виробника і не роблять жодних прогнозів, коли може надійти вакцина Pfizer. Однією з причин затягування домовленостей з Pfizer видання The New York Times називає заборону, яку в грудні ввів президент США Дональд Трамп на експорт американських вакцин.

 

Чи будуть в Україні інші вакцини?

Міністр Максим Степанов запевняє, що найближчим часом Україна укладе контракти на поставку вакцин з "іншими виробниками", окрім Sinovac Biotech. Проте деталі цих перемовин невідомі.

Крім закупівель за гроші держбюджету, ще один шлях, як Україна може отримати вакцини, - це глобальна ініціатива Covax.

 

щеплення

У межах Covax Україна має отримати 16 млн доз різних вакцин. Найімовірніше, серед них може бути вакцина компанії AstraZeneca, розроблена Оксфордським університетом. Її можна зберігати до шести місяців у звичайних холодильниках за температури від +2 до +8 С. Проте поставки цієї вакцини очікують не раніше травня 2021 року, розповів пан Лапій.

 

З кого почнуть вакцинацію в Україні?

В Україні, як і в усьому світі, першими щепитися від коронавірусу мають люди з груп ризику - медики, військові на Донбасі, поліція, люди з хронічними захворюваннями, освітяни. За підрахунками МОЗ, першочергової вакцинації в Україні потребують приблизно 21 млн людей. Саме стільки людей є у всіх цих групах ризику.

 

Чи буде вакцинація безкоштовною?

Так. Вакцини, які закуповуватиме держава або отримає в межах механізму Covax, будуть безкоштовними.

 

Чи можна буде відмовитись від вакцинації?

Так. Попри всі заклики вакцинуватися, щеплення від Covid-19 є добровільним.

"Жодних санкцій лікарям за те, що вони відмовились, чи скасування виплат поки що не передбачено", - говорить Федір Лапій.

 

Як і де будуть робити щеплення?

Вакцинація від Covid-19 буде проводитись окремо від інших щеплень. В областях вже формують мобільні бригади, які будуть виїжджати у медзаклади і розгортати там тимчасові пункти щеплення.

За розрахунками, будуть проводити до 100 щеплень на день. Ці мобільні бригади мають проводити огляд пацієнтів, а також спостерігати їх після щеплення.

 

Чи можна буде обрати, чим щепитися?

Якщо йдеться про безкоштовне вакцинування груп ризику, то скоріш за все, мобільні бригади будуть працювати з однією вакциною. Тобто, яку вакцину привезуть у лікарні, тією і будуть щеплювати.

 

Чи можна буде купити вакцину?

Орієнтовно появу вакцин у мережах аптек очікують не раніше квітня 2021 року. Це може бути як Sinovac, так і вакцини інших виробників. Все залежить від переговорів фармкомпаній з виробниками і від процедури реєстрації вакцин.

"Є надія, що в аптеках буде вибір вакцин", - каже пан Лапій.

 

Чи будуть в Україні видавати імунні паспорти?

Ні. Як розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко, Україна розглядає варіант видачі іншого документу - свідоцтва про вакцинацію. Цей вид документу існував і раніше. У деяких країнах їх видавали як підтвердження про проведення вакцинації проти жовтої лихоманки чи поліомієліту. Після появи вакцини від коронавірусу деякі країни при перетині кордону замість ПЛР-тестів почали вимагати свідоцтва про вакцинацію. Наразі іноземці, які приїжджають до України, повинні мати поліс медичного страхування і негативний ПЛР-тест. Україна лише розглядає впровадження свідоцтва про вакцинацію.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: