Актуальна й непередбачувана. Польська письменниця родом з України отримала Нобелівську премію з літератури

ПОДІЯ
11.10.19 - 11:51

Цьогоріч польська письменниця з українським корінням Ольга Токарчук отримала Нобелівську премію з літератури за 2018 рік. – ВВС News Україна.

Згідно з рішенням Нобелівського комітету, Ользі Токарчук вручили премію за «уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя».

 

У повідомленні комітету премії письменницю називають провідним польським прозаїком свого покоління.

 

«Токарчук ніколи не розглядає реальність як щось стабільне або вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження», - йдеться у рішенні Нобелівського комітету.

 

Пані Токарчук є авторкою 8-ми романів та двох збірок оповідань. Українською мовою перекладені її книжка «Бігуни», за яку вона у 2018-му році отримала Міжнародну букерівську премію, «Правік та інші часи», «Мандрівка людей книги», «Гра на багатьох барабанчиках», «Останні історії», «Веди свій плуг понад кістками мертвих».

 

«Вона дуже плідна авторка, весь час шукає нових тем, практично неможливо передбачити про що, якою буде її наступна книжка», - розповідає Остап Сливинський, який раніше переклав українською книгу Ольги Токарчук «Бігуни», а зараз працює над перекладом її роману «Книги Якова».

 

Герої Ольги Токарчук – часто диваки, маргінали, наділені якимись незвичайними здібностями.

 

Дуже часто герої письменниці роблять незрозумілі вчинки, перетинають межу, яка так довго існувала між їхнім сьогоденням і бажаним майбутнім.

 

За словами Остапа Сливинського, авторка часто відвідує літературні заходи в Україні - "Книжковий Арсенал", "Букфорум", фестиваль Бруно Шульца у Дрогобичі. Крім того, під час написання роману "Книги Якова" письменниця часто приїздила до Західної України для авторського дослідження, відвідувала Бузьк, Рогатин.

 

Водночас вона рідко розповідає про минуле своєї родини.

 

«У неї є українське коріння, але вона практично не розповідає деталей. Вона каже, що одна гілка її родини походить з надсянських українців зі східної Польщі, але народилася вона вже в Західній Польщі», - розповідає перекладач.

 

Пані Токарчук стала п’ятим польським лауреатом Нобелівської премії з літератури. Раніше цю премію отримували письменники Генрік Сенкевич (1905) та Владислав Реймонт (1924), поети Чеслав Мілош (1980) та Віслава Шимборська (1996).

 

Крім письменниці, Нобелівську премію з літератури за 2019 рік отримав австрійський письменник і драматург Петер Хандке. У цьому році оголосили імена одразу двох лауреатів, бо торік Шведська академія відмовилася від вручення премії через скандал.

 

Фото з відкритих джерел.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: