Авторка скандальної книги "Щоб у 16 не було запізно" Марина Ланге - криворожанка. Чому книгу не прийняли?

РЕЗОНАНС
30.08.21 - 11:14

Стало відомо, що авторка скандальної книги "Щоб у 16 не було запізно" Марина Ланге (Оксамитна) - криворожанка. Вона - підлітковий психолог. Навчалася у Жовтневому ліцеї, згодом вивчала банківську справу в КЕІ КНЕУ.

Зараз працює тренером-викладачем в Ліцеї лінгвістики, права і бізнесу «Міжнародний вимір». Працювала виконавчим директором в компанії «Isaac Pintosevich Systems». Працювала в департаменті фондового ринку в компанії «Swedbank AB». Вивчала щабель «Керуй Собою» у Вищій школі практичної психології. Мешкає Марина Ланге у Києві.

 

Нагадаємо, у серпні навколо її книги «Щоб у 16 було не пізно» розгорівся публічний скандал. Волонтерка і громадська діячка Світлана Панаіотіді опублікувала уривки з книги, меседжі в яких, на її думку, є неприпустимими в сучасному суспільстві. При цьому Панаіотіді обурилася, що ці книги закуповують у навчальні заклади державним коштом.

 

В анотації до видання йдеться про те, що книга призначена для батьків, а її мета "правильно допомогти дитині прожити кожен рік свого життя". Зокрема, відповідно до неї, дівчаткам природно властиві "цнотливість та здатність надихати", а хлопчикам "цілеспрямованість, щедрість та аскетизм". У книзі йдеться, що "дівчинка - це атмосфера", а "хлопчик - це досягнення".

Надзвичайно багато критики викликали міркування авторки про те, чи має дівчинка давати відсіч кривдникам.

"Ніколи не вчіть дівчинку давати здачі! Навіть найслабший хлопчик буде сильнішим за неї. Битися у нього в крові, вдарить навіть слабак, якщо в нього "впаде забрало", - пише Ланге.

Вона переконана, що дівчата, які дають відсіч кривдникам, "провокують побутове насильство".

"Дівчинка має поводитися так, щоб у хлопчаків навіть думка не виникла її образити… Давати здачі - чоловіча мова, і нічого дівчаткам її опановувати", - йдеться в книзі.

 

 

Пост Панаіотіді викликав широкий суспільний резонанс та хвилю обурення. Після публічного розголосу, Міністерство культури та інформаційної політики визнало недоречною закупівлю в бібліотеки цієї книги.

"Книга Марини Ланге "Щоб у 16 не було запізно" підтримує усталені гендерні стереотипи, - йдеться в заяві Мінкульту. - МКІП вважає, що забезпечення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя є невід'ємним елементом становлення України як держави, що дотримується демократичних принципів і поважає права людини та основоположні свободи".

 

книга

 

Авторка новодруку ситуацію поки що не коментувала. Але це вже не перший скандал, в який вона потрапляє. Хвиля обурення піднялася відразу після презентації книги на "Книжковому Арсеналі" цього року. Тоді окремі інтернет-магазини відмовилися від її продажу, а авторка скаржилася на хейт та погрози.

 

Джерело - ВВС.Україна. Фото з відкритих джерел.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: