Бачили 20 тонн молюсків? На Дніпропетровщині працює равликова ферма

СОЦІУМ
16.06.20 - 15:55

Мешканка Дніпропетровської області Марія Недвига починає кожен день у компанії тисяч черевоногих молюсків - равликів, які ростуть на її фермі.

Погодувати, зволожити повітря, простежити, чи все в порядку з майбутнім делікатесом - ікрою - ось уже чотири роки для неї це звичайнісінький ранок. Про незвичайний бізнем йдеться у матеріалі Ліга.Бізнес.

 

Почалася ця історія з простого інтересу. Одного разу в Польщі в невеликому ресторанчику Марія скуштувала страву з середземноморських равликів. Потім повторила експеримент в Італії та Іспанії. Так з'явилась ідея створити равликовий бізнес.

 

У 2016 році Марія почала вирощувати равликів у себе вдома - на Дніпропетровщині. В Україні тоді вже працювали кілька виробників виноградних або звичайних садових равликів.

 

Для розвитку бізнесу вона залучала кредити і власні заощадження. Маточне поголів'я привезли з Польщі. Середня ціна тонни маточного стада равликів - 10 000 євро за 1 тонну. Господарство займає 1 га. На цій площі можна виростити близько 20 тонн равликів. Сьогодні цехи на фермі займають приблизно 400 кв м. Приріст равликів в середньому 1:25, тобто з 1 тонни маточного стада можна виростити 20-25 тонн равликів.

 

З цих молюсків виробляють складні і дорогі речовини: слиз, равликові пептиди - унікальні компоненти для світової фармацевтичної, харчової та косметологічної промисловості. Від продажу сировини - живих равликів - майже відмовилися, перероблена високотехнологічна продукція має більшу додану вартість, при цьому в Україні культури споживання цих продуктів немає. 

 

У 2018 року стали випускати ще й равликову ікру - до 100 кг на місяць. 

 

Зараз в Україні працюють близько 200 равликових ферм. Загалом вони виробляють близько 800 тонн живих равликів. На експорт торік, за даними Держстату, поставили близько 300 тонн.

Майже вся равликова продукція в Україні не обкладається митом - це дає нам перевагу перед виробниками з інших країн. 90% продукції українських ферм йде за кордон - до Греції, країн Балтії, Польщі, Румунії та Франції.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: