Бережіть діток! Торік у Кривому Розі від раку не померла жодна дитина

ЗДОРОВ'Я
14.02.20 - 14:20

Із 2003 року 15 лютого офіційно вважають Міжнародним днем онкохворої дитини. За 2019 рік у Кривому Розі не зареєстровано жодного випадку смерті дітей від раку, - стверджують у міському управлінні охорони здоров'я.

Щороку 175 тисяч дітей у світі отримують діагноз «рак», і майже 90 тисяч із них помирають від цього захворювання. 70% всіх онкологічних захворювань у дітей є виліковними, якщо діагностуються та лікуються на ранній стадії.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні щорічно реєструють близько 1000 нових випадків пухлин і лейкозу у дітей у віці до 14 років. 

 

Дитячий лікар-онколог Криворізького онкологічного диспансеру Сергій Кулак спростував поширену думку про начебто зростання дитячої онкозахворюваності. Її рівень в Україні протягом останніх десяти років залишається стабільним, він коливається від 10,2 до 13,8 випадків на 100 тисяч дітей.

 

«У Кривому Розі щороку стабільно виявляємо 10-20 нових випадків раку у дітей. Найпоширеніші – онкологічні захворювання крові та лімфи. На другому місці – пухлини нирок та нервової системи», – сказав Сергій Валерійович.

 

Дітей з онкогематологічними захворюваннями переважно лікують у Криворізькій клінічній лікарні №8.

У Криворізькому онкодиспансері дитячий онколог веде консультативний прийом дітей з іншими локалізаціями злоякісних пухлин та обирає місце їх подальшого лікування за міжнародними протоколами. Це може бути Дніпропетровська обласна клінічна лікарня або Київський інститут раку. Лікуються криворізькі діти і в закордонних медичних закладах.

 

Кожна історія хвороби – це дитяче життя, сльози, страждання батьків, розчарування й водночас надія.

 

Дитячі пухлини найчастіше уроджені, їх закладення у плода відбувається ще в утробі матері. Тому виникнення пухлини в дитини зумовлене станом здоров’я її батьків перед зачаттям, їх шкідливими звичками, харчуванням, умовами життя і праці.

 

Спричиняють онкозахворювання у дітей такі чинники: надмірне перебування на сонці, пасивне куріння, шкідливі хімічні речовини в навколишньому середовищі у промислових містах, неправильне харчування, велика кількість смажених і копчених страв, продуктів, до складу яких входить безліч хімічних добавок, неповноцінний раціон, позбавлений свіжих фруктів і овочів.

 

Доведено, що деякі вірусні інфекції сприяють розвитку раку. У наші дні до таких вірусів відносять віруси Епштейна-Барра, гепатиту В, герпесу.

Існує прямий зв’язок між двома десятками генетичних захворювань і розвитком дитячої онкології. Криворізькі генетики консультують такі родини.

 

Основна причина пізнього виявлення та початку лікування зумовлена слабкою онкологічною настороженістю батьків по відношенню до дитини. Часто пухлини виявляють випадково, при профілактичному обстеженні.

 

Методи лікування дитячої онкології: хірургічний метод, променева терапія і хіміотерапія. Лікування дітей має свої особливості.

Так, на першому місці стоїть хіміотерапія, яка у всіх економічно розвинених країнах стає мінімально шкідливою і максимально ефективною. Хірургічне лікування сьогодні зазвичай доповнює хіміотерапію.

 

Якщо 30 років тому в Україні виживало до 10% дітей, хворих на рак, то нині – вже понад 50%. Слід вчасно діагностувати, а потім правильно лікувати пухлину.

 

Хвороба виліковується у 80% випадків, у 85% дітей вона переходить у ремісію. Через 5 років після лікування дитину можна вважати здоровою.

 

Батькам необхідно знати, що дитячий рак – не смертний вирок. Сучасна медицина здатна протистояти цій жорстокій хворобі. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»