Без паніки! Як діяти, якщо випадково розбив чи пошкодив товар у магазині?

КОРИСНО
19.06.21 - 9:03

У Держпродспоживслужбі опублікували поради, як поводити себе в такій ситуації та не дати порушити свої права. 

Перше, що слід запам'ятати: магазин не має права примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту. 

 

Про це йдеться у частині другій статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів». 

 

Також примус з боку продавця купити пошкоджений товар є ознакою нечесної підприємницької діяльності, відповідно до статті 19 Закону України «Про захист прав споживачів».

 

Згідно зі статтею 323 Цивільного кодексу України, ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження (псування) майна несе його власник, тобто магазин. А покупець не є власником товару до моменту здійснення процедури купівлі-продажу.

 

"Якщо з вами трапилася схожа ситуація – пишіть заяву (2 примірника) на ім’я керівника суб’єкта господарювання із проханням не висувати до вас вимог щодо оплати розбитого (пошкодженого) товару на підставі Закону України «Про захист прав споживачів». Заяву потрібно зареєструвати (дата прийняття та позначка про те, хто прийняв) і забрати собі. Інший примірник лишається в магазині. Також ви маєте право вимагати скласти Акт про пошкоджений товар із зазначенням фактів, що спростовують вашу вину. Акт підписують: ви, свідки та представник суб’єкта господарювання із зазначенням дати", – наголошують фахівці.

 

 

У дописі також наголосили, що виплати стягують через суд і лише у випадку, якщо вину буде доведено. 

 

 

Тому не зайвим буде взяти відео з камери спостереження магазину, як доказ випадковості ситуації з розбитим чи пошкодженим товаром, радять юристи. 

 

Якщо адміністрація магазину відмовляється будь-яким способом фіксувати факт ненавмисного пошкодження товару та вимагає кошти – слід викликати поліцію.

 

"Продавець (магазин) не може змусити споживача придбати товар, який він випадково пошкодив. Це – незаконно!", – підкреслили у Держпродспоживслужбі.

 

Фото на прев'ю з мережі Інтернет. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: