Без паперу. Криворізькі медзаклади у процесі переходу на видачу е-лікарняних

ЗДОРОВ'Я
22.07.21 - 15:36

Із 1-го вересня українські медзаклади почнуть оформлювати листки тимчасової непрацездатності в електронному форматі.

Прозоро, без черг і зайвої бюрократичної тяганини – так все має виглядати на практиці. Деякі криворізькі лікарні вже розпочали працювати у новому режимі. Про переваги Е-лікарняних наші журналісти дізнавалися в одному з місцевих медцентрів.

 

Паперова робота забирає значну частину дорогоцінного часу у лікаря. Тож кожному виду спрощення паперового обігу медики тільки раді. У центрі сімейної медицини «Первинка» вже виписали понад 70 електронних лікарняних.

 

«Не має лікар визначати чи є застрахованим пацієнт, чи платить роботодавець внески, лікар просто оформлює медичний документ, а фонд соціального страхування автоматично підтягує дані про місце роботи, якщо пацієнт застрахований. Листок непрацездатності формується безпосередньо фондом соціального страхування і передається роботодавцю в особистий кабінет», - розповіла Оксана Шапкаріна, медична директорка МЦ «Первинка».

 

Первинка – це приватний, але безкоштовний заклад, який надає усі послуги, що передбачені в ланці первинної меддопомоги. Лікарі розповідають, в сучасних та комфортних умовах – зручно і їм, і пацієнтам. Діляться, переймають нововведення, які допомагають у роботі. Серед цікавих ноу-хау в центрі – двері з ручками з одного боку, зсередини кабінету. Це – аби відвідувачі зайвий раз не заважали проведенню медогляду. А перехід на електронні лікарняні медики називають просто знахідкою в боротьбі з паперовою тяганиною.

 

«Для оформлення висновку про тимчасову непрацездатність треба вибирати обов’язково тип захворювання. Зазвичай – загальне захворювання. Потім нам необхідні паспортні дані пацієнта. Зазвичай вони підтягуються автоматично. Також необхідно, щоб був вказаний номер телефону, бо туди має прийти смс із підтвердженням медичного висновку», - наголосила Тетяна Дударь, сімейна лікарка МЦ «Первинка».

 

Зручно і без особистого звернення можна отримати й інші послуги – через онлайн кабінет. Там можна записатися на прийом чи переглянути призначення. Укласти декларацію з одним із лікарів закладу теж можна на сайті.

 

«Для оформлення декларації пацієнт звертається до нас зі своїми документами – паспорт та код і номер телефону для прив’язки і отримання смс-коду. І в реальному часі оформлюється декларація. Інший варіант – пацієнт може самостійно подати заявку на декларацію через наш сайт», - уточнила Оксана Шапкаріна.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: