Бездротові зарядки для смартфонів: принцип дії та особливості

КОРИСНО
25.06.20 - 9:57

Що може дратувати людину сильніше, ніж купа дротів від різних гаджетів, які постійно плутаються? На щастя, дротовий зв’язок потроху відживає своє: на зміну стаціонарним телефонам прийшли смартфони, а тепер навіть їх уже можна заряджати, не використовуючи дротів. Магнітна зарядка для телефону уже стала популярним девайсом, хоча ця технологія з’явилася відносно нещодавно. За допомогою такої док-станції можна швидко і зручно заряджати гаджети, не залишаючись прив’язаним до розетки.

Проте не всім достеменно відомо, як працює подібний прилад. Насправді, з технічного боку нема жодного секрету. Особливість зарядного пристрою полягає в тому, що за основу взято принцип дії індукційних котушок. Загалом використано 2 котушки: одна – в зарядці (первинна), інша – у смартфоні (вторинна). Док-станція підключається до джерела електроенергії та під дією змінного струму створює електромагнітне поле. Тільки-но гаджет із вторинною котушкою потрапляє в діапазон цього поля, він починає працювати як приймач, заряджаючись від струму з первинного джерела.

 

Звучить заманливо, але слід розуміти, що сьогодні ще далеко не всі електронні пристрої оснащені відповідними котушками, а отже вони не здатні отримувати заряд подібним чином. Магнітний прилад підходить лише QI-сумісним смартфонам. Цю технологію активно впроваджують такі виробники як Apple і Samsung. Також моделі з QI-зарядкою вже представили Sony, Nokia, Asus. За прогнозами експертів, зовсім скоро більшість гаджетів будуть QI-сумісними, і зможемо повністю перейти на магнітні док-станції.

У порівнянні з мережевим пристроєм, QI-зарядка має однозначні переваги:

 

- можливість зарядити планшет без заплутаних дротів. Тепер можна забути про ситуацію, коли ненавмисний дотик до дроту призводить до падіння дорогого гаджета;

 

- бездротовий девайс зменшує ризик пошкодити вихід microUSB;

 

- ідеально підходить для постійної підзарядки пристрою;

 

- суттєво знижує використання електроенергії;

 

- одна док-станція може бути використана з будь-яким пристроєм, оснащеним технологією QI.

 

Просто варто згадати й про недоліки. Так, вони є, але їх небагато. Найперше – тривалий процес заряджання (приблизно на 30 % довше, ніж звичайною зарядкою). Також слід враховувати, що подібний девайс коштує значно дорожче, хоча така ціна повністю виправдана.

 

Як обрати магнітну зарядку?

 

Насамперед слід переконатися, чи дійсно ваш гаджет підтримує такий спосіб живлення. Якщо так, тоді можна сміливо переходити до наступного етапу – вибору оптимального зарядного девайса.

Щоб потім не шкодувати за витраченими коштами, рекомендуємо серйозно поставитися до цього процесу і звернути увагу на такі показники:

 

- потужність. Середній показник для такого приладу – 5 Вт, проте цього замало для сучасних гаджетів із великим обсягом акумулятора. Краще обирати більш потужні моделі, показник яких становить 30 Вт і більше;

 

- час роботи. Оптимальний показник – 4 години. Моделі, що працюють більш як 5 годин, дуже повільно заряджають смартфони;

 

- енергоефективність. Ця характеристика має становити від 75 % і більше;

 

- форма. Док-станція може мати чудові параметри, проте через власну форму бути незручною у використанні;

 

- кількість котушок. Це важливо, якщо плануєте заряджати одразу більше одного приладу. В такому випадку краще купувати модель з 2 чи 3 індукційними котушками;

 

- покриття пристрою. Оскільки смартфон не закріплений на док-станції, її покриття має бути шорстким.

 

Якщо ви вже вирішили придбати магнітну зарядку, не варто економити на цьому. Краще один раз придбати якісний пристрій із середньої цінової категорії, ніж вибрати бюджетну модель, яка прослужить зовсім недовго.

 

Джерело: сайт покупок Zakupka.com

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: