Безстрашний подвиг курсантів у нерівному бою: сьогодні 102-а річниця пам’яті Героїв Крут

ПАМ'ЯТЬ
29.01.20 - 10:01

Сьогодні українська громадськість вшановує пам'ять Героїв Крут - юних українських курсантів та студентів, які поклали свої життя у нерівному бою з Червоною армією.

Бій під Крутами відбувся 102 роки тому, 29 січня 1918 року, біля залізничної станції Крути - за 130 кілометрів на північний схід від Києва.

 

Одночасно з ним, у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

 

Більшовицька армія Михайла Муравйова вступила в нерівний бій проти студентів, школярів і 20 офіцерів, на озброєнні яких було всього 16 кулеметів і 1 гармата.

 

На підкріплення українських частин у Крути направили першу українську юнацьку школу ім. Б. Хмельницького.

 

Крім цього, туди вирушили й студенти-добровольці. Всі ці юнаки билися цілий день проти підготовлених і добре озброєних більшовицьких військ.

 

Бій між 6-тисячним підрозділом російської Червоної армії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько 500 вояків, тривав 5 годин.

 

У бою під Крутами оборонці України виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога, жертовно поклавши свої життя.

 

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

 

Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені.

 

Червоний командир був розлючений через великі втрати, тому наказав спочатку катувати українських школярів, а потім розстріляти.

 

Історія свідчить, що тоді учень 7-го класу перед самим розстрілом почав співати "Ще не вмерла Україна", а його підтримали й інші.

 

Бій став важливою частиною української історичної пам'яті, але через заборону в радянські часи про нього було обмаль надійної інформації.

 

15 січня 2007 року було підписано указ Президента України, який ухвалив, що в нашій країні офіційно почнуть відзначати 29 січня День пам'яті героїв Крут.

 

У Києві на вулиці Велика Васильківська, неподалік від станції метро "Палац "Україна", з’явився величезний мурал, присвячений подвигу героїв-патріотів.

 

Про цю історичну подію в Україні зняли фільм «Крути 1918».

 

Як ми писали, особисто представити фільм про трагічну сторінку нашої історії до Кривого Рогу приїздила творча група: автор сценарію Костянтин Коновалов і виконавці головних ролей Олександр Піскунов (актор із Нікополя) та Максим Донець - наш земляк, криворіжець.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: