Бігуни як арт-об'єкт. У столичній галереї PinchukArtCentre представили інсталяцію про криворізькі банди

КУЛЬТУРА
10.03.20 - 9:54

У відомій столичній галереї PinchukArtCentre триває виставка 20-ти номінантів 6-го конкурсу на здобуття загальнонаціональної премії для українських художників віком до 35-ти років, – повідомляють на сайті центру.

Проєкт знайомить відвідувачів з новими й нещодавно створеними роботами художників та арт-колективів з усієї України.

 

20 номінантів були обрані незалежною відбірковою комісією з більш ніж 1100 заявок.

 

Серед експонатів виставки - стенд про банди Кривого Рогу – так званих бігунів. Інсталяцію створили молоді художники з Харкова Даніїл Ревковський (26 років) та Андрій Рачинський (29 років).

 

Живуть і працюють митці у Харкові. Використовують у своїх роботах відео та інсталяції. Закінчили Харківську державну академію дизайну та мистецтв. 

 

У цій роботі художники Андрій Рачинський та Даніїл Ревковський досліджують найжорстокіші прояви соціокультурних процесів новітньої історії України. Художники розповідають про банди так званих «бігунів» та безпрецедентні за своєю жорстокістю вуличні війни за участі підлітків, що мали місце у Кривому Розі протягом 1980 – 1990-х років.  У першій частині тотальної інсталяції Рачинський та Ревковський відтворюють штаб однієї з банд, наповнюючи його культовими для персонажів об'єктами та трофеями, відібраними у супротивників у ході сутичок. Друга частина відтворює не менш героїчну паралельну реальність: у ній розміщений інформаційний стенд про міліцію та розслідування справ малолітніх злочинців.

 

Відвідати виставку можуть всі охочі, вона триватиме по травень.

 

 

Фото з сайту PinchukArtCentre

 

 

 

Фото та відео Марії Головань

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: