Біля пам'ятного знаку афганцям відбулося пошанування учасників бойових дій на території інших держав

ПАМ'ЯТЬ
15.02.22 - 11:44

У парку Ювілейному, біля пам'ятного знаку воїнам-афганцям, сьогодні відбулося пошанування учасників бойових дій на території інших держав. Криворізька громадськість, ветерани-афганці, представники міської та районної влади, депутати міськради і голова Громадської ради при виконкомі Олександр Вілкул вшанували пам'ять наших полеглих земляків. 

Олександр Вілкул поспілкувався з ветеранами-афганцями, рідними та близькими полеглих бійців.

«Через пекло афганської війни, яка тривала майже 10 років, пройшли більше 16 тисяч українських солдатів та офіцерів, більше 3 тисяч загинули, 8 тисяч зазнали поранень. Можна по-різному ставитися до цих історичних подій, але всіх нас поєднує повага до воїнів, які мужньо виконували свій військовий обов’язок. Більш ніж 3 тисячі криворіжців брали участь у бойових діях в Афганістані. На жаль, 53-м нашим землякам не судилося повернутися з тієї війни. Ми вшановуємо кожного та схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих. У пам'ять про їхній героїзм збудовано храм «Взискання загиблих», створено меморіальні комплекси, відкриті пам’ятники, на їхню честь названо вулиці нашого міста. Ми зберігаємо для майбутніх поколінь правдиву історію нашого народу», - зазначив Олександр Вілкул.

 

У розмові з афганцями голова Громадської ради підкреслив, що як би не було важко, місто й надалі підтримуватиме та буде допомагатиме всім учасникам бойових дій та їх рідним. Кривий Ріг зберіг унікальну Програму соціальної підтримки жителів. У нинішніх умовах - це реальна підтримка для тисяч родин. У Кривому Розі зараз проживають 2,6 тисячі ветеранів-афганців. Сьогодні вони беруть активну участь у житті міста, підтримують сім’ї загиблих друзів, приділяють особливу увагу патріотичному вихованню молоді. Питання соціальної підтримки мешканців, у тому числі, всіх учасників бойових дій залишається в пріоритеті. Зокрема, на виплати воїнам у цьому році в міському бюджеті передбачено 13,5 млн грн. А це і одноразові виплати по 5000 гривень бійцям та членам сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій, і щомісячні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни в Афганістані та сім’ям загиблих (померлих). Крім того, місто допомагає воїнам з інвалідністю - капітальним ремонтом їхніх житлових будинків і квартир, а членам сімей загиблих, померлих інвалідів війни - ремонтом будинків.

 

«Також, виконуючи гарантію, з якою ми в 2020 році йшли на вибори, розмір прямих виплат на "комуналку" буде збільшено до 1500 грн вже в цьому році. Блок Вілкула Українська перспектива виніс це питання на лютневу сесію міськради», - зазначив Олександр Вілкул.

 

«Ми відчуваємо підтримку та небайдужість міської влади до нагальних питань, які турбують афганців. Жодне місто не має такої соціальної програми, як у Кривому Розі! Адже кожен воїн від міста отримує 5 тисяч гривень. Як не прикро це говорити, але ми мали надію, що афганська війна - єдина біда, яку нам доведеться перенести. Але сталось ще жахливіше: в нашій країні гинуть мирне населення та наші бійці, які захищають Батьківщину на Сході. І тут надійне плече підтримки підставило рідне місто!» - зауважив голова Криворізької міської організації «Український союз ветеранів Афганістану» Юрій Федосенко.

 

Під час зустрічі з воїнами–афганцями, представники спілки ветеранів «Шураві» вручили Олександру Вілкулу Почесну грамоту.  

Людмила Логвиненко, голова Криворізької міської  спілки сімей загиблих і померлих в Афганістані сказала: « 15 лютого для афганських родин – сокровенна  дата. З одного боку,  це  радісний  день,  а з іншого – день пам’яті  за тими хлопцями, які  не повернулися  додому.  І всі ми  щиро вдячні  рідному місту,  в. о. міського голови Юрію Вілкулу  за те,  що  у нинішній складний час нам надається всебічна соціальна підтримка. Для нас  це вкрай важливо та актуально!»

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: