Білий-білий, та не сніг: про перевищення викидів криворізькими підприємствами повідомлять державні органи

ЕКОЛОГІЯ
04.01.21 - 17:02

У ніч з 31 грудня на 1 січня у Кривому Розі помітили нетиповий, дивний білий наліт на деревах, поверхнях предметів та на різних об'єктах у Металургійному, Інгулецькому та Довгинцівському районах. Але це були не сніг і не паморозь...

Як ми писали, аналітичний відділ управління екології відреагував на прецедент і оприлюднив показники стану атмосферного повітря за період з 31 грудня по 3 січня, за даними міських постів автоматичного спостереження та постів підприємств. Екологи повідомили, що зафіксували перевищення середньодобових концентрацій забруднювальних речовин: діоксиду сірки в 1,02 раза (02.01.2021) на ПАС №1; озону в 1,03 - 1,1 раза на ПАС №2 (31.12.20-02.01.21); оксиду вуглецю в 1,1 - 1,2 раза на ПАС №5 (31.12.20-01.01.21). Також фіксували перевищення разових гранично-допустимих концентрацій забруднювальних речовин на ПАС №1 «АрселорМіттал Кривий Ріг» (вул. Криворіжсталі, 52) оксиду вуглецю в 1,2 раза (01.01.2021) та на автоматичному пості №1 «Південний ГЗК» (перехрестя вул. Переяславська і Наливайка) - оксиду вуглецю в 1,5 раза (02.01.2021).

 

Для визначення компонентів пилу та спектрального аналізу відібрали проби.

 

"Від журналістів Рудани мені стало відомо про ці викиди. Ми зібрали зразки цієї речовини з поверхонь для спектрального аналізу. Прикметно, що коли підставляєш магніт, то з цього матеріалу витягуються чорні часточки. Це магнетит, тобто викиди нашого гірничого виробництва. Але чому вони переносяться навіть слабким вітром, поки не зрозуміло. Конкретніше сказати, що це за речовина, я зараз не можу. Слід провести її ретельне вивчення", - прокоментував нашим журналістам Йосип Маяков, член правління ГС «Екологічна рада Криворіжжя».

 

Як зазначила начальниця міського управління охорони навколишнього середовища Світлана Охотнікова, відповідно до чинного законодавства, місто не має повноважень щодо проведення перевірок і застосування штрафних санкцій до підприємств-забруднювачів, проте всі дані в обов'язковому порядку будуть спрямовані Державній екологічній інспекції України та області, Держспоживслужбі, прокуратурі, поліції та Службі безпеки України.

 

Усі факти перевищень забруднень атмосферного повітря щомісяця надсилають державним органам контролю.

 

Детальніше про екологічний прецедент ви зможете дізнатися сьогодні з сюжету ТРК Рудана в програмі «Цей день» о 20.30.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: