Будемо жити! 40 років тому Україна втратила великого режисера й актора Леоніда Бикова

ПАМ'ЯТЬ
11.04.19 - 9:05

40 років тому, 11 квітня 1979 року, загинув геніальний український актор і режисер Леонід Биков.

За чотири місяці до того дня, 11 грудня 1979-го, йому виповнилося 50 років.

Биков загинув в автомобільній катастрофі на трасі "Мінськ - Київ" біля селища Димер. Він був за кермом своєї "Волги". Повертався з дачі, пішов на обгін. Коли побачив, що йому назустріч рухається вантажівка ГАЗ-53, почав гальмувати, автомобіль розвернуло на слизькій трасі, однак уникнути зіткнення не вдалося. Вантажівка протягла «Волгу» Бикова ще приблизно 20 метрів...

 

"Леонід Биков знаходився в зеніті слави - після фільмів "В бій ідуть тільки "старі" та "Ати-бати, йшли солдати", - згадує режисера кінознавець Сергій Тримбач. - Запустився з фільмом "Прибулець", де сам мав зіграти дві ролі: інопланетянина Глоуза, який потрапляє на Землю, і сільського винахідника Тишкіна, що опиняється на далекій планеті. Збереглися проби, фактично невеликий фільм, який обіцяв новий успіх і новий творчий горизонт".

 

У числі найкращих ролей Леоніда Бикова в кіно можна назвати Богатирьова ("Дорога моя людина"), Акішина ("Добровольці"), танкіста ("Травневі зірки"), Альошки ("Альошкина любов"), Гаркуші ("На семи вітрах").

 

Як відомо, за 3 роки до смерті у своєму листі-заповіті, адресованому друзям, режисеру Миколі Мащенку та актору Івану Миколайчуку, Биков, у властивій для нього манері, заборонив будь-які похоронні обряди.

 

"Не надо цирка, называемого почестями. Никаких надгробных речей. Дерболызните, кто сколько сможет, но умоляю — не дома. Пусть ребята споют «Журавли», «Сережку с Малой Бронной», «Бери шинель», «Этот День Победы», А потом пусть 2-я эскадрилья врежет «Смуглянку» от начала и до конца..."

 

Так воно й сталося. Вже сорок літ...

 

Пом"янемо теплою згадкою великого сина України, уродженця Донбасу, актора і режисера - так, як він просив. Чаркою, тихою піснею, негучним вдячним спомином. Велике мистецтво твориться у тиші і великій зосередженості Душі...

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: