А було йому всього 17… Криворізькі пошуковці знайшли рештки бійців на Нікопольському плацдармі

ПОДІЯ
27.09.19 - 14:01

Нещодавно група українських пошуковців ГО «Союз Народна пам’ять», серед яких і наша журналістка Вікторія Сімкіна, вирушила в експедицію розшукувати рештки загиблих під час Нікопольсько-Криворізької операції.

«Нікопольський плацдарм. Дуже несправедливим нам здається, що про події тут майже нічого не відомо. А він забрав життя десятків тисяч наших бійців та офіцерів наприкінці 43-го, на початку 44-го років, – розповідає про перший день експедиції наша колега Вікторія Сімкіна. – Що собою являв плацдарм? Довжина його за фронтом – 120 км, глибина – 35 км. І на цьому невеликому, у масштабах фронту, «п’ятачку» німці зосередили 52 тисячі своїх солдатів та офіцерів і 180 танків. Щільність оборони складала 19 гармат-мінометів та 31 кулемет на один кілометр оборони».

 

Другий день пошуковців почався на тому ж полі. Воно було всіяне патронами, хвостовиками від мінометок, уламками мін та снарядів, запчастинами від військової техніки.

 

З цікавого, що вдалося знайти нашим пошуковцям, – циферблат від кишенькового годинника, залишки зубної щітки, гральна кістка та німецький жетон.

 

Також виявили німецькі протитанкові та німецькі мінометні міни калібру 50 мм та збройні гранати для наствольного гранатомета, які передали місцевим ДСНСникам для знешкодження.

 

«Нікопольський плацдарм був активним 100 днів. За цей час було проведено 6 військових операцій. Перша – 20-24 листопада 1943 року. Наступ не був успішним, – нагадала наша журналістка. – Офіційна статистика жорстоко занижена. Є підстави припускати, що 60 тисяч людей лишились на своєму останньому, Нікопольському плацдармі. Досі передають з уст в уста історію про старшого лейтенанта Адамяна».

 

Саме завдяки йому взяли висоту, яку так і назвали – висота Адамяна. Він загинув при її штурмі… кажуть, там і поховали.

 

«Поки частина пошуковців «Пошук-Дніпро» шукає загиблих бійців Другої світової на Нікопольському плацдармі в Херсонській області інші відпрацьовують «домашні» поля. Ще для двох бійців РККА, нарешті, завершилась Друга світова…», – розповідає Вікторія.

 

Одному із загиблих було років 17…він лежав неподалік висоти, яку, за архівними даними, відвойовували штрафники. Цей хлопець мав би шанс вижити, якби не зламався затвор ґвинтівки…

 

Другий знайдений боєць був трохи старший за віком. Він лежав з ґвинтівкою, на якій було встановлено штик, тобто – рукопашна. Біля нього всі 75 років пролежали жіночі туфлі. Ймовірно, готував подарунок мамі, нареченій чи сестрі...

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: