Це не антисемітська група, це вчинок однієї особи. Головний рабин Кривого Рогу - про зіпсований пам'ятник

КОМЕНТАР
20.01.20 - 15:24

Цинічний акт вандалізму на вул. Пушкіна у Кривому Розі, де невідомий зіпсував фарбою пам'ятник жертвам Голокосту, викликав обурення громадськості. 

Як ми писали, відеокамери синагоги зафіксували, як молодик паплюжить паркан єврейської школи та стелу з ушанування 15 тисяч євреїв, загиблих на Криворіжжі від рук нацистів у 1941-43 роках.

 

На огорожі школи невідомий написав: "Путін х...ло", а напис на пам'ятнику замалював червоною фарбою.

 

Свою оцінку хуліганським діям дав головний рабин Кривого Рогу, голова єврейської громади Лірон Едері:

 

"У нас багатонаціональне, дружелюбне й спокійне місто. Я живу тут більше 20 років, і ніколи раніше не траплялося таких проблем. Громада Кривого Рогу добре нас сприймає. Але за останні пів року це вже другий прецедент, тому випадки вандалізму почали насторожувати. Я не думаю, що тут діє якась антисемітська група, скоріше, це вчинок окремої особи. Але нам це не подобається, бо протиставлення чи цькування людей за національною ознакою - неприйнятне. Пів року тому, після виборів президента, якийсь чоловік ішов повз синагогу, кинув каменюку в двері і погрожував усім євреям на камеру. Його знайшли, з'ясувалося, що чоловік - психічно хворий, тому всерйоз його слова ми не сприйняли. Але тепер ми повинні голосно заявити, що не потерпимо таких випадів. Людям, які пам'ятають Голокост та страждання нації, боляче на це дивитись. Ми прагнемо жити дружно у великій криворізькій родині. Хочу подякувати правоохоронним органам, які докладають зусиль, щоб встановити особу вандала. Наразі ж ми ставимо запитання: що сталося, що змінилося останнім часом і спровокувало прецедент? Я впевнений, що ми знайдемо причини".

 

Нині спаплюжений напис на пам'ятнику вже привели до ладу, фарбу відтерли.

 

Криворіжці, до яких наші журналісти звернулися по коментарі, обурені подією і називають вчинок вандалів цинічним і неприпустимим.

 

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: