Це не техногенна катастрофа. У Держрибагенції назвали причину загибелі риби на Дніпропетровщині

КОМЕНТАР
08.09.21 - 14:00

Із липня по вересень сталося 13 випадків масового мору риби у водоймах Дніпропетровської області: у Криворізькому районі (у річці Саксагань), Кам'янському водосховищі, Нікопольському тощо. 

Заступник начальника управління Державного агентства рибного господарства у Дніпропетровській області Костянтин Лопатін прокоментував журналістам випадки загибелі риби.

 

"Такі випадки, дійсно, зафіксовані, - каже Костянтин Лопатін. - Сума збитків, завданих державі від загибелі риби, склала 4,5 мільйона гривень. 37 тисяч екземлярів риби були вилучені з водойми та утилізовані. Вода у місцях загибелі водних ресурсів зазвичай набуває білуватого відтінку, має різкий запах водню. Справа в тому, що рівень кисню у воді залежить від розростання водоростей, яких стало значно більше внаслідок спеки".

 

За словами Лопатіна, від значного підвищення температури відбувається інтенсивний розвиток сіро-зелених водоростей, який ще називають "цвітінням води". Ці водорості приносять користь, видаляють шкідливі домішки у воді, але при збільшенні їх кількості відповідно зменшується кислотність води, її в'язкість, прозорість і кількість мікроорганізмів, якими харчується риба. А при зменшенні рівня кисню, риба задихається.

 

"У жодному з випадків загибелі риби ми не виявили техногенного втручання: масляних плям, стоків. Це не були техногенні забруднення. Воду ми брали на аналізи, перевищення забруднювальних речовин там не зафіксували, тож не можна говорити про якусь екологічну катастрофу. Крім того, порівняно з минулим роком, кількість випадків мору риби не збільшилась. Наприклад, у вересні такий випадок стався поблизу селища Авангард Центрально-Міського району міста Кривий Ріг. Там причина та ж", - підсумував посадовець.

 

Днями ми розповідали, чому загинула риба у річці Саксагань. Як нам щойно стало відомо, подібний прикрий випадок стався і на Ставках.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: