Через коронавірус в Україні можуть достроково випустити з-під варти в'язнів 

РЕЗОНАНС
08.04.20 - 15:15

В Офісі президента запропонували достроково випустити з-під варти в'язнів у зв'язку з активним поширенням коронавірусу в країні.

Йдеться лише про тих, хто був засуджений за незначні злочини. Але заява вже спричинила великий резонанс серед українців.

 

Чи готове до такого кроку Міністерство юстиції України, хто саме може вийти на свободу та що відбувається з в'язнями у світі, в інтерв'ю OBOZREVATEL розповіла заступниця голови Мін'юсту Олена Висоцька.

 

"У нас сьогодні понад 52 тисячі осіб – це і ув'язнені, які перебувають у слідчих ізоляторах, і засуджені. Щодо перших, у нас позиція наступна: на цей період ми пропонуємо застосовувати найвищу міру запобіжного заходу у виняткових випадках – тільки для суспільно небезпечних злочинців. Решту можна відправляти додому на карантин до судових засідань.

 

Але це компетенція суду. І це потребує внесення відповідних змін до законодавства, які би й давали можливості суддям застосовувати такі норми – як виняток на період загрози поширення коронавірусної інфекції.

Для нас би це дуже полегшило утримання решти в'язнів в умовах карантину. По-перше, це би зменшило надходження нових арештантів, які можуть передавати вірус. По-друге, це б дозволило звільнити приміщення, придатні для ізоляції тих, у кого є підозра на COVID-19.

 

Якщо говорити про засуджених, то тут є два правові механізми, які б дозволяли когось відпустити, – амністія та умовно-дострокове звільнення. Обидва процеси не швидкі, не можна просто якоїсь миті відчинити двері. На це потрібні відповідні законодавчі зміни та рішення суду щодо кожної окремої справи.

 

Нормативно ми маємо право рекомендувати категорії засуджених, які можуть бути звільнені. Насамперед, за віковими ознаками або наявністю хронічних хвороб, які здатні ускладнити перебіг коронавірусу та призвести до летального наслідку.

От над цим ми й працюємо, розробляємо законопроєкти, які могли би бути розглянуті Верховною Радою найближчим часом.

 

Але в будь-якому разі ми не відчинимо двері для усіх категорій засуджених, це не розглядаємо в принципі. Для насильницьких злочинів неможливі жодні послаблення, злочинець має бути ізольованим", - заявила Висоцька. 

 

Джерело - Обозреватель.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: