Чому «ХайдельбергЦемент» продав криворізький завод та хто став новим власником

БІЗНЕС
22.05.19 - 16:55

Німецька компанія HeidelbergCement, яка є одним із найбільших світових виробників будівельних матеріалів, продала українські цементні заводи. Нагадаємо, компанія володіє і криворізьким цементним заводом.

За повідомленням сайту Mind, новими власниками заводів стали структури, пов’язані з інвестиційним банкіром Ігорем Мазепою та його бізнес-партнерами.

 

Компанія HeidelbergCement в Україні працювала з 2001 року. Нині вона активно розпродає активи по всьому світу.

 

Так, з початку цього року на сайті компанії з’явилося кілька повідомлень про оптимізацію бізнесу.

 

Мова йшла про продаж цементних заводів на півночі Італії, скорочення частки в марроканскому активі, продажу 50% акцій в Ciment Québec (Канада) і міноритарної частки в проекті в Сирії.

«Ці продажі є частиною плану дій щодо прискорення оптимізації нашого портфеля. Ми на шляху до досягнення мети в 1,5 млрд євро до кінця 2020 року», – сказав д-р Бернд Шайфеле, голова правління HeidelbergCement.

 

Також влітку 2018 року представники компанії заявили про намір спростити ведення бізнесу і ризики, позбувшись непрофільних підприємств, скоротивши позиції на ринках з високими ризиками або низьким потенціалом зростання або там, де є зупинені підприємства. При цьому вони назвали плани отримати 1−1,5 млрд євро.

 

У головній компанії не дали коментарів щодо продажу активів саме в Україні. Але експерти ринку припускають, що вони пов’язані з втратою контролю над активами на Донбасі. І тому їхнє рішення не є тенденцією серед західних інвесторів.

 

«Ми не вважаємо продаж активів однієї компанії іншій сигналом про зниження інвестпривабливості в Україні. Але не слід забувати той загальновідомий факт, що під час конфлікту на сході країни компанія втратила контроль над двома своїми важливими заводами», – розповіли в Німецько-Українській промислово-торговельній палаті AHK Ukraine.

 

З трьох цементних заводів у «ХайдельбергЦемент Україна» (Дніпро) залишилося фактично лише два – в Кривому Розі і Кам’янському. Третє підприємство знаходиться близько окупованого Єнакієвого. Також у його дочірнього ТОВ був завод з виробництва бетону в Луганську.

 

«Один з наших цементних заводів розташований на окупованій території. Це найбільше з трьох підприємств, майже 55% від усього бізнесу. Завод перетворений в російську військову базу», – заявляв влітку 2016 року Сильвіо Тіде, який тоді був головою правління «ХайдельбергЦемент Україна».

 

Згідно з офіційною звітністю компанії, в 2013 році її активи виробили 2,35 млн тонн цементу. За підсумками 2017 року випуск зменшився більше, ніж на 35% – до 1,5 млн тонн.

Незважаючи на все ще велику частку на українському ринку, в головній компанії вирішили вийти з нього. І покупець був знайдений – Overin Limited, яку пов’язували з інвестгрупою Concorde Capital Ігоря Мазепи.

 

У травні Мазепа підтвердив покупку у німецької компанії 99,8% акцій ПрАТ «ХайдельбергЦемент Україна», спільно зі своїми бізнес-партнерами.

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: