Чи чекати добра від бобра? У долині Інгульця в Кривому Розі активізувалися гризуни

ЕКОЛОГІЯ
02.03.20 - 12:10

У долині річки Інгулець, в районі промислової зони Південного комбінату, активізувалися бобри. Фото поточених ними дерев виклав у соцмережу краєзнавець Едуард Дворчук.

Нагадаємо, днями ЗМІ розповідали, що ці гризуни знищили фруктові сади жителів села Лосинівка Чернігівської області. Бобри завалили всі дерева та набудували гребель.

 

Спочатку люди і гризуни мирно уживалися, але бобрячі апетити неприємно вразили людей.  

 

На жаль, через велику кількість цих тварин та їхню активність нерідко руйнуються дороги. Бобри можуть спровокувати прорив дамб, а внаслідок будівництва ними заграт, рівень води у водоймах різко піднімається.

 

Все це загрожує затопленням навколишніх територій.

 

Теперішні відносини людини з бобром – яскравий приклад штучної регуляції чисельності дикої тварини, - кажуть біологи.

 

За день один бобер з’їдає 800 грамів рослинної їжі. Коли їжі недостатньо, малеча відселяється від дорослих і шукає інший притулок.

 

Для колонії бобрів потрібно багато харчів. У великому місті тварини не прогодуються, оскільки вони споживають не лише водяні рослини, а й деревину. До їхнього раціону пасує майже три сотні видів рослин.

Та й не кожне дерево їстиме цей гризун. На харчі тварині ідуть дерева з м’якою деревиною – осика, верба, береза, тополя. Тверді, неїстівні породи ця працелюбна тварина використовує як будівельний матеріал. Дерева завтовшки 10–12 см бобер перегризає за півгодини, а великий дуб за кілька ночей вони кладуть на землю.

 

Саме надмірна працьовитість цих тварин у будуванні загат та гребель зіграла злий жарт і стала наріжним каменем його відносин із людиною.

 

З одного боку, бобри греблями покращують гідрологічний режим ґрунтів. І це добре для країв, де вони мешкають. Піднімається рівень води не лише на річці, де бобри будують загати, а й ґрунтові води.

 

Але одночасно підтоплюються господарства.

 

Спосіб життя бобра зачіпає не лише приватників, але й лісові господарства. Підтоплення лісових угідь через боброві загати зафіксовано у вітчизняних національних парках, які багаті на водні угіддя.

 

У Канаді, приміром, «боброві» збитки оцінюють майже у мільярд доларів через неможливість проводити лісозаготівельні роботи. Одну з їхніх загат тут видно навіть з космосу. В Канаді тварин вважають шкідниками.

 

Фото Едуарда Дворчука.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: