Чи є загроза пориву дамби? Криворізькі екологи прокоментували чутки про можливе затоплення Широкого

ЕКОЛОГІЯ
05.11.19 - 17:07

Днями соцмережами почали ширитися чутки про ймовірне затоплення селища Широкого. Причина – нібито в затримці скиду шахтних вод із балки Свистунова в річку Інгулець.

За словами дописувачів, це загрожує проривом дамби і затопленням населених пунктів.

 

Балка Свистунова розташована за межами міста. Це гідротехнічна споруда для тимчасового акумулювання шахтних вод, які відкачують гірничо-рудні підприємства. Протягом останніх трьох років через затримку розпоряджень Кабміну про дозвіл на скид шахтних вод в Інгулець, рівень води у балці сягає допустимих норм.

 

Екологи кажуть – останні дослідження показали, що зараз у балці майже 8 мільйонів кубометрів води. Потужність дамби розрахована на утримання 12-ти мільйонів кубометрів.

 

«Сама балка Свистунова є об’єктом незавершеного будівництва, і рекомендований рівень води в ній має складати близько 7 мільйонів 750 тисяч кубометрів. Сьогодні там трошки більше, але це не пов’язано з можливим проривом дамби. Загрози немає. Тому чутки безпідставні», – зазначив заступник голови ГС «Екологічна рада Криворіжжя» Едуард Горьовий.

 

Натомість, існує інша проблема – фільтрація шахтних вод у підземні горизонти та неможливість перевірити її локалізацію. Де вода знайде вихід – незрозуміло. Один з варіантів вирішення проблеми – ізоляція ложа балки.

 

«Я – прихильник того, щоб шукати вирішення проблеми в площині двох речей. Це пошук можливості залучення шахтних вод в оборотні цикли підприємств зворотного водопостачання та друге – перед скиданням має відбуватися зменшення мінералізації, а не в самій річці, як зараз», – наголосив координатор ГС «Громадська екологічна платформа» Олександр Скакальський.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: