Чим ІФА-тести (імуноферментний аналіз) відрізняються від швидких?

АКТУАЛЬНО
15.11.20 - 9:49

Швидкі тести, ІФА, ПЛР-тести - ці словосполучення, на жаль, з поширенням коронавірусу щільно увійшли до нашого лексикону. За весь період пандемії, у Кривому Розі провели 72 965 швидких тестів та 68 608 методом ІФА.

Чим же ІФА-тести (імуноферментний аналіз) відрізняються від експрес-тестування?

 

Цей тест визначає чи мала людина контакт з інфекцією, чи перенесла вона хворобу. Його можна зробити і за кілька місяців після захворювання і він має показати наявність антитіл. Ці тести не призначені для діагностики захворювання з першого дня.

 

Чим ІФА-тести відрізняються від експрес-тестів?

 

ІФА-тести призначені лише для професійного використання. Тобто цей тест неможливо буде купити в аптеці, крапнути краплю крові і почекати результату. Він призначений лише для лабораторного професійного використання. Аналіз триває 1,5-2 години.

 

Цінність імуноферментного аналізу (ІФА) – наявність приладу, більша точність, вища достовірність результату в порівнянні з експрес-тестом, зазначає лікар-імунолог.

 

«І експрес-тести, і ІФА дозволяють визначати антитіла, навіть якщо хвороба була раніше і ми її пропустили. Але достовірність імуноферментного аналізу (ІФА) на порядок вища. Якщо так порівнювати, то, наприклад, я підозрюю пневмонію і я слухаю трубочкою пацієнта, вона в мене є під рукою, – це експрес-тест. Я хочу мати більш достовірний результат, я роблю рентген – це ІФА-аналіз. Якщо я хочу мати ще більш достовірний результат, то я використовую комп’ютерну томографію – це, припустимо, ПЛР-тест», – пояснює лікар-імунолог Федір Лапій.

 

Чи потрібне масове тестування ІФА-системами?

На думку Федора Лапія, масове тестування нічого не дасть, крім «дурному роботи і ногам – болю». Це стосується тестування всіх охочих.

Втім, під «масовим тестуванням», на його думку, можна розуміти такі підходи:

– аналіз того, наскільки українці мають імунітет до вірусу і яка частина вже перехворіла.

 

«Тут не зовсім коректно використовувати термін «масове тестування», бо прийдуть ті, хто хочуть, а не кого потрібно тестувати. Це не буде вибірка. Якщо ми хочемо отримати об’єктивні дані, то потрібно зробити репрезентативну вибірку і провести ІФА-тестування подібно до соціологічного опитування. І це буде не «масове тестування», а наукове дослідження», – переконаний Лапій.

– необхідність знизити ризик контакту в певних професійних колах.

«Масовим тестуванням» можуть називати тести для представників певних професій, в роботі яких важливо мати імунітет. Це може також стосуватися умов перетину кордону в майбутньому», – вважає лікар-імунолог.

 

Джерело - Радіо Свобода.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: