Чиї вагнерівці? Україна відкликала свого посла з Білорусі "через неприпустимі дії Мінська"

РЕЗОНАНС
17.08.20 - 17:33

Україна офіційно відкликала свого посла з Білорусі "через неприпустимі дії Мінська", - пресслужба МЗС. Президент Володимир Зеленський провів закриту нараду з керівниками розвідувальних органів, силових структур, а також головами ОДА у зв'язку з різким загостренням ситуації в Білорусі.

Міністерство закордонних справ України викликало посла Ігоря Кизима на консультації до Києва. Це крок демонстрації невдоволення політикою Білорусі. Очільник МЗС Дмитро Кулеба наголосив, що повернення "вагнерівців" Росії підірвало довіру між Україною і Білоруссю.

 

"Як ви знаєте, минулої п'ятниці офіційний Мінськ передав затриманих "вагнерівців" до Росії, попри наявність усіх правових та моральних підстав передати їх Україні. Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам", - заявив міністр. 

 

Пригадав Кулеба і неодноразові звинувачення у недружніх кроках проти Білорусі, які лунали в бік України від Олександра Лукашенка, і назвав їх абсолютно безпідставними. 

 

На його думку, існують нові загрози регіональної безпеки і безпеки громадян через офіційні повідомлення про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації в Білорусі.

 

Кулеба запевнив, що Україна жорстко захищатиме свої національні інтереси і зазначив, що виклик посла на консультації до столиці - одна із форм дипломатичного реагування, яка застосовується для демонстрації невдоволення політикою чи недружніми діями іноземної держави.

 

Нагадаємо, раніше МЗС України заявляло, що поділяє позицію Європейського Союзу щодо виборів в Білорусі, а офіційні результати виборів не викликають довіри в білоруському суспільстві. Лукашенка оголосили персоною нон ґрата в Євросоюзі.

 

Джерела - МЗС, ТСН.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: