Датчики екоконтролю і штрафи! Пропозиції губернатора області після відвідин Кривого Рогу

ЕКОЛОГІЯ
25.10.19 - 15:45

Усі шкідливі викиди підприємств у повітря мають контролювати автоматичні датчики, а дані - виводити в режимі онлайн. Про це заявив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко на виїзному засіданні Комітету ВР з екологічної політики та природокористування в Кривому Розі, – повідомляє пресслужба ДніпроОДА.

Як ми писали, перед засіданням гості відвідали два великих підприємства, які надміру впливають на стан довкілля у регіоні – «АрселорМіттал Кривий Ріг» та «Південний гірничозбагачувальний комбінат».

 

Відвідавши ПівдГЗК та виробництво "АрселорМіттал Кривий Ріг", представники комітету були прикро вражені жахливим станом атмосферного повітря в Кривому Розі.

 

«Екологія Криворіжжя у жахливому стані. Третину всіх шкідливих викидів у повітря в області здійснює місцеве підприємство «АрселорМіттал Кривий Ріг». Як наслідок – багато мешканців страждають на онкозахворювання. Спільними зусиллями всіх гілок влади необхідно визначити економічні інструменти впливу на підприємства, аби стимулювати власників інвестувати в екопроєкти. За два-три роки вони мають удвічі зменшити шкідливі викиди», – зазначив голова ДніпроОДА.

 

На Дніпропетровщині діє центр екомоніторингу. Він збирає дані щодо шкідливих викидів, які надходять з датчиків, встановлених на підприємствах. Але таких пристроїв замало.

 

«Датчики необхідно встановити на основних підприємствах-забруднювачах. Облаштувати ними всі труби, з яких здійснюють викиди. Наприклад, наразі на «АрселорМіттал Кривий Ріг» – лише п’ять датчиків, а має бути декілька сотень, – підкреслив Олександр Бондаренко. – Інформацію з датчиків треба зробити доступною онлайн – для експертів та громадськості».

 

Крім того, необхідно збільшити розміри екологічного податку та штрафів за порушення у сфері довкілля.

 

«Нарешті має запрацювати принцип – забруднювач платить. Влада не може тиснути на бізнес, тому включатимемо економічні важелі, – сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко. – Переглянемо систему оподаткування та штрафів. А ще плануємо зробити екологічний контроль з боку держави більш дієвим та ефективним. Відповідний законопроєкт незабаром розглянуть парламентарії».

 

«Власника підприємства слід поставити перед вибором – або датчики, або штраф», – поділився думкою учасник засідання, громадський активіст Кривого Рогу Роман Романський.

 

Нині на Дніпропетровщині – 26 тисяч підприємств. Із них 25 – основні забруднювачі, на які припадає 96 % впливу на довкілля. Щороку вони виробляють понад 200 млн тонн відходів.

 

Фото пресслужби Дніпропетровської ОДА.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: