День пам'яті та примирення. У Кривому Розі сьогодні запалять факели і вшанують Героїв, які звільнили світ від нацизму

ПОДІЯ
08.05.19 - 8:53

День пам'яті та примирення - значущий день в Україні, що відзначається з 2015 року 8 травня, в річницю перемоги над нацизмом.

Відповідно до указу Президента України, метою відзначення є гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги усім борцям проти нацизму.

 

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Нацистської Німеччини, підписаний наступником Гітлера, президентом Німеччини Карлом Деніцом.

Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування.

 

Резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, були проголошені Дні пам'яті та примирення, що відзначаються 8 та 9 травня. 

Ці дні присвячені пам’яті понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старикам, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

 

За роки Другої світової війни загинуло близько 8–10 мільйонів жителів України.

 

З 2014 року в Україні офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом розпочинаються також 8 травня — разом з Європою та світом, і продовжуються традиційно 9 травня.

         

Офіційне гасло пам’ятних заходів – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». Новим символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. До Днів пам’яті та примирення проводять меморіальні й урочисті акції.

 

У Кривому Розі пам'ятні заходи влаштують у кожному районі міста.

 

Головні міські урочистості відбудуться сьогодні о 12.00 біля монумента «Перемога».

 

Криворіжці пройдуть урочистою ходою проспектом Миру, покладуть квіти і запалять факели на знак пошани Героям, які звільнили світ від нацизму.

 

О 13:30 в театрі ім. Тараса Шевченка - урочисте зібрання.

 

Увечері пам'ять учасників бойових дій вшанують запалюванням свічок у Георгіївській дзвіниці.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: