Десята муза народилась! Сьогодні міжнародний день кіно

СВЯТО
28.12.18 - 9:23

28 грудня в усьому світі відзначається Міжнародний день кіно — свято на честь першого сеансу сінематографу, який відбувся в Парижі в 1895 році.

Зі світом кіно жителів Франції познайомили брати Огюст і Луї Люм'єри. Саме вони винайшли апарат сінематограф, який пізніше став надзвичайно популярним.

Французькі винахідники запатентували його і 22 березня 1895 року організували перший кіносеанс в історії світової культури.

Брати показали своїм друзям коротенький сюжет «Вихід робітників із заводу Люм'єр».

Але Міжнародний день кіно прийнято відзначати в день, коли відбувся перший платний показ короткометражного фільму «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота».

Це сталося 28 грудня 1895 року в кафе на паризькому Бульварі Капуцинів. Глядачі настільки повірили в реальність того, що відбувається на екрані, що стали панікувати і тікати, злякавшись поїзда.

Цей сеанс і став початком історії нового мистецтва. Як кажуть митці, десята муза народилась!

Вітаємо усіх причетних до свята, в тому числі й українських кінематографістів, які останнім часом, за суттєвої підтримки держави, почали створювати якісну вітчизняну кінопродукцію.

(На фото - кадри з фільму "КІНООПЕРАТОР / CAMERAMAN" (1928) Едварда Седжвіка і Бастера Кітона. Знаменитий комік виконує роль невдахи-оператора документальних стрічок, якому ніяк не вдається зняти "щось таке цікавеньке".

Фільму - 90 років! Його вважали втраченим, але 50 років тому знайшли й реставрували).

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: