"Для нас важливо, що думає Уряд, а не Коломойський". На "АрселорМіттал Кривий Ріг" прокоментували заяви олігарха

ПРЯМА МОВА
29.08.19 - 15:00

Головний радник з питань взаємовідносин з державними органами влади «АрселорМіттал Кривий Ріг» Володимир Ткаченко прокоментував нещодавні заяви Ігоря Коломойського та зазначив, чиї оцінки насправді є важливими для підприємства. 

Нагадаємо, днями олігарх Ігор Коломойський заявив в інтерв'ю, що підтримує кримінальну справу проти "АрселорМіттал Кривий Ріг" за статтею «екоцид», яку відкрила Служба безпеки України.

 

Цитуємо коментар  Володимира Ткаченка:

 

"Про онкозахворювання у регіонах України 

Давайте звернемося до офіційної статистики – до даних Національного канцер-реєстру України за 2018 рік. Вони свідчать, що найвищий рівень онкологічних захворювань зафіксовано у Кіровоградській області (475 осіб на 100 тис. населення), Сумській області (422,7 на 100 тис. населення). Далі йде Черкаська область (402), Херсонська (400,2), Чернігівська (397,4), Миколаївська (392,5), Запорізька (386,7), Хмельницька (383,2). І тільки потім з показником 379,4 йде Дніпропетровська область. У Кривому Розі цей показник за 2017 рік (свіжіших даних немає) складає 403,3 – як бачите, нижчий ніж у низці інших регіонів України. Іншими словами, наявність гірничо-металургійного комплексу в Дніпропетровській області ще не свідчить про те, що онкозахворювання пов'язані виключно з його діяльністю. 

Згідно із статистикою Криворізького регіонального онкоцентру, на обліку перебувають 18000 осіб. Останні п'ять років рівень захворюваності з онкології у місті залишається на тому ж рівні. Перше місце серед усіх хворих на рак посідає онкологія шкіри, на другому місці – онкологія молочної залози і лише на третьому – легенів. 
 

Основними чинниками ризику, за інформацією Криворізького онкоцентру, є ультрафіолет (сонце), неправильний спосіб життя, нездорове харчування, зайва вага, куріння та інше. Якби основною причиною виникнення онкології були викиди промислового підприємства, то більша частина пацієнтів була б працівниками «АрселорМіттал Кривий Ріг», оскільки вони безпосередньо знаходяться на виробництві – в епіцентрі викидів. Але на сьогодні на нашому підприємстві зафіксовано 154 випадки онкозахворювання, це менше 0,9% від загальної кількості пацієнтів, які перебувають на обліку в Криворізькому онкоцентрі. 

 

Про націоналізацію підприємств і інвестиції в Україну 

Націоналізація підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг» – це особиста точка зору Ігоря Валерійовича, яка насправді суперечить заявам нової влади про підготовку до масштабної приватизації. Вона декларує продаж багатьох держпідприємств з метою зменшення обсягів корупції, розвитку бізнесу та залучення інвестицій. 

Повертати державі наше підприємство – це означає перекреслити найуспішнішу приватизацію в країні. Ми заплатили за підприємство 4,8 млрд доларів – це трохи менше половини від усієї суми, яка поступила від приватизації за всю новітню історію України. Ще стільки ж, приблизно, ми інвестували у модернізацію підприємства. 
 

Крім того, потрібно розуміти наслідки такого рішення – це негативний сигнал для міжнародних інвесторів. Хто прийде після цього в Україну? У нас і так ніколи не було черги з іноземних інвесторів. Ми сподіваємося, що вони з'являться, ми в цьому дуже зацікавлені. 
 

Не бачу жодної логіки в експропріації та не вірю в те, що наше підприємство повернуть державі, оскільки це суперечить озвученим планам влади. 
 

У той же час хочу нагадати, що 95% акцій підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг» належить компанії «ArcelorMittal Duisburg», яка платить податки в Німеччині. Фактично діями з реприватизації відкриється нікому не потрібний конфлікт з Німеччиною. І не лише з нею, але й з багатьма інвесторами компанії АрселорМіттал. Це велика міжнародна компанія, акції якої обертаються на фондових майданчиках світу. Це виробник сталі № 1 у світі, і компанія буде захищати свою власність і інвестиції в Україні". 
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: