Для постраждалих від насильства діток на Дніпропетровщині створять реабілітаційні центри

СОЦІУМ
24.09.19 - 16:32

У Дніпропетровській області з’являться центри допомоги дітям, постраждалим від насильства. Їх створять на кшталт ісландської моделі «барна хуз». Там маленькі жертви сексуального та фізичного насилля отримають кваліфіковану допомогу психологів, адвокатів, правоохоронців, - повідомляє пресслужба ДніпроОДА.

З цього приводу в Дніпропетровській обласній держадміністрації професорка із Загреба Гордана Фландер-Булян провела тренінг для представників соцслужб. До тренінгу долучилися 100 представників соціальних служб області, громадських організацій, психологи.

 

«В області вже діють осередки соціальної допомоги дітям, які стали жертвами насильства: притулки, мобільні бригади психологів та соцпрацівників. Та нас цікавить і європейський досвід. Наприклад, діяльність хорватських «барна хуз» – центрів захисту дітей та молоді. Такі осередки комплексної допомоги плануємо створити і в нашому регіоні», – зазначила заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ірина Грицай.

 

Перший хорватський реабілітаційний центр для маленьких жертв насильства з’явився 17 років тому у Загребі. Його засновниця – професорка, клінічна психологиня Гордана Фландер-Булян показала на тренінгу більш ніж 100 слайдів, на яких закарбовано майже 20-річний досвід Хорватії у захисті прав дітей.

 

«У Європі кожна п’ята дитина потерпає від сексуального насилля, кожна третя – від фізичного, – сказала Гордана Фландер-Булян. – До створення реабілітаційних центрів залучали громадськість, психологів, представників юстиції. Нині маємо багатий досвід спілкування з дітьми, які пережили сексуальні травми чи фізичне насилля. Готові поділитися ним із українськими колегами».

 

У реабілітаційних центрах поки з дитиною працює психолог, за «дзеркалом» стоять представники юстиції. Вони «підказують» психологу питання, які їх цікавлять. Так допомога дитині стає більш ефективною.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: