Дніпропетровську область поділять на 6 районів. Які з'являться, а які щезнуть?

КОМЕНТАР
09.06.20 - 15:06

Мінрегіон оприлюднив проєкти майбутніх районів в Україні – їхню кількість та склад по кожній області та АР Крим. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад та територій.

Так, у Дніпропетровській області пропонують створити 6 районів: Дніпровський (з населенням 1245,7 тис.), Кам'янський (439 тис.), Криворізький (772,3 тис.), Нікопольський (262,6 тис.), Новомосковський (171,7 тис.) і Павлоградський (315,1 тис.). Зокрема, в Кам'янський район будуть включені нинішні Верхньодніпровський, П'ятихатський та Криничанський, тоді як Петриківський район увійде у  склад Дніпровського.

 

Мінрегіон направив проєкт на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування.

 

У відомстві зазначили, що карти майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій ОДА та тривалих консультацій з асоціаціями і експертним середовищем та наголосили, що це лише перший проєктний документ, який ще зазнає змін.

 

Чому виникла необхідність зміни районного поділу?

Одна з причин – величезні диспропорції параметрів існуючих районів, які не відповідають сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади. Для порівняння, найменший район в Україні за кількістю населення – Поліський, Київської області, в якому проживає 5622 населення (станом на 01.01.2019) , найбільший – Харківський з населенням 182 100 (станом на 1.02.2016).

Всього в Україні 490 районів. З упровадженням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, 26 районів повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад. Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на менше половині їх території. І лише на території 75 районів (16%) не утворено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує лише на території 75 районів.

 

У Мінрегіоні звертають увагу на те, що райони є штучними утвореннями для організації на їх території, насамперед, державної виконавчої влади, і ключовим тут є максимальна ефективність з мінімальними затратами на її утримання. Послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об’єднаних громадах, у Центрах надання адміністративних послуг.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: