До кінця 2020 року тварини не виступатимуть в українських цирках. Куди ж їх подінуть?

АКТУАЛЬНО
02.02.20 - 10:10

Міністерство культури, молоді та спорту підписало Меморандум про співпрацю з громадською організацією «Фельдман Еко-Парк». Це дозволить тваринам із державних цирків жити в екопритулках та екопарках.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Мова йде про те, що ГО зобов’язується розмістити тварин у гідних умовах, які відповідають вимогам кожного виду, доглядати за цими тваринами й надавати ветеринарну допомогу.

 

Також організація буде вести реєстр утримуваних тварин і звітувати про їхній стан.

 

У Меморандумі йдеться про «спільні зусилля, спрямовані на гуманізацію в Україні розважальної діяльності, про необхідність захисту тварин від жорстокого поводження, їх захист та створення належних умов утримання».

 

Документ окреслює співпрацю в питанні передачі тварин, які перебувають на балансі Національного цирку, до «Фельдман Еко-Парк».

 

Заступниця міністра культури, молоді і спорту Ірина Подоляк назвала цей Меморандум «прекрасним прикладом державно-приватного партнерства».

«Наше зацікавлення як Міністерства не просто припинити використовувати тварин у розважальних програмах, ми думаємо і про те, що буде потім з цими тваринами. Нас цікавить їхня доля», — уточнила вона.

 

У відомстві уточнили, що мають намір до кінця 2020 року повністю заборонити використання тварин у цирках.

 

Як ми повідомляли у вересні 2019-го, Окружний адміністративний суд міста заборонив використовувати тварин в одеському цирку. Це було перше таке рішення в Україні. 

 

У листопаді 2019-го в Міністерстві енергетики та захисту довкілля заявили, що передадуть тварин, які сьогодні перебувають на балансі державних циркових підприємств, до заповідників, зоопарків та притулків.

 

Як ми писали раніше, Мінкульт заявив, що припиняє придбання нових звірів та створює робочу групу, яка має якомога швидше розробити план виведення тварин із державних цирків.

 

17 грудня 2019 року Міністерство екології та природних ресурсів ініціювало заборону на використання диких тварин у цирках, а також введення адміністративної відповідальності за такі дії.

 

В Україні діє 7 державних цирків, які фінансуються з державного бюджету: у Києві, Львові, Харкові, Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі та Одесі. 5 жовтня 2019-го міністр культури Володимир Бородянський зазначив, що «Україна якомога швидше має стати державою, де буде відсутнє таке ганебне явище як цирк з тваринами».

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: