Дружина затриманого у Криму криворізького фрілансера Єсипенка виступила у Посольстві України в США

РЕЗОНАНС
25.10.21 - 9:54

У приміщенні Посольства України в США в Нью-Йорку 4 дні перебувала група українських правозахисників. Вони зустрілися більше, ніж з 20 місіями різних країн при ООН, обговорювали ситуацію з правами людини у Криму.

Центральною темою під час зустрічей були наші громадяни, незаконно позбавлені волі з політичних мотивів. Зокрема, мова йшла й про нашого земляка, криворізького фрілансера Владислава Єсипенка, незаконно затриманого російськими спецслужбами. У посольстві виступила його дружина - криворожанка Катерина Єсипенко, яка активно бореться за звільнення чоловіка.

 

Панельна дискусія відбулася за участі Посла України в США Оксани Макарової, представників українських правозахисних організацій Ольги Скрипник, Аліма Алієва, Олени Луньової, Максима Кияка, а також Катерини Єсипенко та заступника Директора офісу Радіо Свобода у Вашингтоні Мартінса Званерса, - повідомляють у посольстві.

 

"Як зазначили учасники дискусії, тимчасово окупований Крим сьогодні став «сірою зоною», де системно порушують права людини. Українські представники привернули увагу до теми кричущого порушення прав людини, політичних в’язнів Кремля, яких щонайменше 115, а також до питання мілітаризації тимчасово окупованого Криму, наступу на ідентичність українців і кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

 

Гості заходу мали можливість поспілкуватись безпосередньо з Катериною Єсипенко, дружиною незаконно затриманого в Криму Владислава Єсипенка, журналіста Радіо Свобода. Катерина вперше публічно зачитала лист Владислава, який він написав у камері слідчого ізолятора, адресованого високопосадовцям США. До заходу долучилися представники іноземних дипломатичних місій у Вашингтоні. Зокрема, з Посольства Швеції, Грузії, Естонії та Латвії та інші іноземні дипломати, а також представники громадських організацій у США, інформаційно-аналітичних центрів, Гельсінської комісії при Конгресі США, представники медіа й української громади у США", - йдеться в офіційному повідомленні посольства.

 

Як ми писали, уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка заарештувала у Криму ФСБ Росії. Журналіст висвітлював соціальну й екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. Був затриманий співробітниками 10 березня 2021 року за звинуваченням нібито у зборі інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою».

 

Пізніше фрілансер повідомив, що до нього застосовують тортури, удари струмом, фізичне та психологічне насильство.

Детальніше про затримання криворіжця ми повідомляли тут. 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: