Двоє росіян та троє місцевих бойовиків. Хто убив генерал-майора Олександра Радієвського? Відео

КОМЕНТАР
24.07.20 - 14:17

СБУ встановила особи всіх російських найманців, причетних до загибелі українських військових під час визволення Лисичанська. Кривий Ріг втратив там трьох військовослужбовців, серед яких - генерал-майор Олександр Радієвський. 

Співробітники СБУ ідентифікували та оголосили у розшук російських найманців, які 23 липня 2014 року у Лисичанську вчинили збройний напад на підрозділ українських військових.

 

Унаслідок ворожої атаки тоді загинули полковник Олександр Радієвський, підполковники Павло Сніцар та Василь Спасьонов, солдат строкової служби Ігор Коцяр. Поранення різного ступеня тяжкості отримали ще 10 військовослужбовців. Герої потрапили у засідку, організовану бойовиками на в’їзді до Лисичанська. 

 

Нагадаємо, Радієвський, Сніцар і Коцяр були військовослужбовцями криворізької в/ч 3011 Нацгвардії України.

 

Як ми писали, учора, в день 6-ї річниці їхньої загибелі, в Кривому Розі вшанували їх пам'ять.

 

Оперативники та слідчі СБ України опрацювали великий масив матеріалів, провели десятки експертиз, опитали багатьох свідків та потерпілих, встановили персональні дані бойовиків і отримали беззаперечні докази їхньої причетності до злочину, - кажуть у відомстві.

 

До складу терористичного угруповання, яке вчинило напад на військовослужбовців, входили двоє громадян РФ – мешканців міста Електрогорськ Московської області на прізвиська «Волк» і «Ведун», які належали до угруповання «Сибиряки». У групі також було троє місцевих бойовиків – жителі Лисичанська і Щастя. У червні 2014 року найманці пройшли спеціальну диверсійну підготовку на військових базах у Ростовській області РФ.

 

22 липня основні сили російсько-терористичних збройних формувань покинули Лисичанськ. Але терористична група, спільно з іншими найбільш радикально налаштованими бойовиками, залишилася у місті. Озброєні кулеметами, гранатометами, снайперською зброєю, прикриваючись місцевим населенням, вони підступно атакували українські підрозділи.

 

Сили АТО повністю звільнили Лисичанськ від бойовиків 24 липня. Вцілілі учасники НЗФ утекли на тимчасово окуповану територію Луганської області або до країни-агресора.

 

21 липня 2020 року слідчі СБ України повідомили п’ятьом встановленим бойовикам про підозру у вчиненні злочину. Їм інкримінують створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей та інші тяжкі наслідки. Їх оголошено у розшук.

 

Відео можна переглянути на сторінці СБУ.

 

Довідково. На місці загибелі командира 21-ї окремої Криворізької бригади охорони громадського порядку Нацгвардії України Олександра Радієвського встановлено пам'ятний знак. У 2015 році пам'ятник Радієвському відкрили і у Сєвєродонецьку. У Дніпрі та Кривому Розі є вулиці, названі на честь Героя. Посмертно отримав звання генерал-майора. Указом Президента за особисту мужність і самовідданість був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

 

На фото - Олександр Радієвський, Ігор Коцяр, Павло Сніцар.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»