Дякую, діду, за "Енеїду"! Українці святкують 250-річчя від дня народження Івана Котляревського

КУЛЬТУРА
10.09.19 - 11:08

Україна відзначила 250-річчя від дня народження основоположника української літератури Івана Котляревського. Поет, драматург, громадський діяч, зачинатель нової епохи української літератури, який довів, що українська мова є літературною.

"Котляревський за значенням для нас - те саме, що Рабле для Франції чи Сервантес для Іспанії, і його 250-ліття мало б відзначатись на національному рівні, в масштабах цілої країни, так, як це роблять усі європейські нації в стосунку до "батьків-засновників" своїх літератур: такі постаті належать до "культурного паспорта", який кожна країна пред'являє світові як частину своєї "символічної біографії", - вважає письменниця Оксана Забужко.

 

"Судячи з розповідей сучасників, що дійшли крізь століття, він був людиною цікавою в спілкуванні, з блискучим почуттям гумору. Люди, які знали Котляревського, казали, що він міг розповідати про звичайні речі дуже смішно, але сам при цьому навіть не посміхався, - heroes.profi-forex.org/ua.

 

Стиль життя поета досить часто порівнюють з долею Григорія Сковороди. Обидва знакових для України письменника всіма можливими способами намагалися уникнути контакту з владою. Однак, якщо Сковороду часто називають першим українським мандрівним філософом, то Котляревський все своє життя прожив у рідній Полтаві.

 

Котляревський, який створив у своїй "Наталці-Полтавці" образ ідеальної, люблячої українки, так і не одружився. Літературознавці приводять 2 можливі версії того, що перспективний у всіх відношеннях наречений так і не став чиїмось чоловіком. Одні припускають, що нещасна любов могла мати місце ще за часів навчання в духовній семінарії.

 

Згідно з іншою версією, серце письменника забрала особа, котру звали Марією Семенівною. Вона виховувала 7 дітей поміщика тоді, коли Котляревський працював учителем у сім'ях багатих землевласників. Є дані, що рука коханої жінки поета була обіцяна іншому чоловікові, і відразу ж після весілля дами серця письменник пішов у військо, де провів 14 років.

 

Крім літературної царини, відзначився письменник і під час своєї роботи покровителем богоугодних закладів. У середовищі опікунів досить поширеним явищем була корупція, не притаманна цій кришталево чесній людині. За 1 рік роботи він зумів заощадити закладу 2400 червонців.

 

Перед смертю поет роздав власне майно близьким і друзям, звільнив невільників. Пам'ятник на могилі поета поставив його друг Павло Стеблін-Каменський. На надгробній плиті викарбувані слова, написані Тарасом Шевченком.

 

Його безсмертна "Енеїда", над якою працював близько 30 років, стала джерелом цілющого сміху, що повернув українську націю до життя в найважчий для неї період. Письменник довів, що українська мова, яка вважалася народною говіркою, ідеально підходить для написання серйозних літературних творів.

 

Вшанували 250-у річницю народження поета на його батьківщині - Полтавщині.

 

Фото Юрій Журавель.

 

Фото blog.poltava.to

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»