«Джерело випромінювання не перевищує допустимої норми», – «АрселорМіттал Кривий Ріг» у відповідь на брифінг СБУ

ВАЖЛИВО
23.07.19 - 12:35

Як ми вчора писали, СБУ провела брифінг за результатами обшуків на «АрселорМіттал Кривий Ріг». На підприємстві зафіксували понаднормовий рівень радіації у 4,4 мікрозіверта.

«Вважаємо за необхідне пояснити, що дане конкретне вимірювання було здійснено співробітниками СБУ після того, як було знято круглу металеву кришку з контейнера, в якому знаходиться джерело іонізуючого випромінювання, про що й сказано у протоколі обшуку СБУ. При цьому у самому ж протоколі трохи нижче вказано, що цей показник (4,4 мкЗв/год) при даному вимірюванні є гранично допустимим. На наш погляд, формулювання, озвучене під час брифінгу СБУ, не є коректним», – прокоментували у пресслужбі металургійного гіганта. – Результати вимірювань безпосередньо залежать від відстані до джерела, а також від того, відкрита або закрита кришка джерела випромінювання. При цьому учасники брифінгу змовчали про те, що при закритій кришці рівень радіації за вимірюваннями тієї ж СБУ на відстані 10 см від джерела вагався від 1,1 до 1,3 мкЗв/год – і це теж в межах норм основних санітарних правил протирадіаційного захисту України, які, у свою чергу, розроблені відповідно до законодавства».

 

22 липня фахівці радіаційного контролю підприємства ще раз провели ретельне дослідження та вимірювання рівня радіації на робочому майданчику машини безперервного лиття заготовок № 3 біля блоку джерела «Кобальт-60» (поблизу кристалізатора).

 

«Вимірювання проводили у чотирьох точках. У зоні безпосередньої близькості від джерела випромінювання показання складають 1,5 мікрозіверта на годину, на відстані 50–60 см від блоку джерела – 0,2 мкЗв/год. На бічній поверхні – 0,35 мкЗв/год і на відстані одного метра – 0,17 мкЗв/год. Згідно із санітарними правилами та нормами України, середнє значення у робочій зоні не повинне перевищувати 0,5 мікрозіверта на годину. Показання свідчать, що дані у межах норми. На блоці джерела у нас 1,5 мкЗв/год, де допускається середнє значення не вище за 3 мкЗв/год. Ми неодноразово здійснювали дані вимірювання, і зараз вони теж у межах норми, жодних перевищень немає. Наші прилади вимірювання атестовано та дозволено до експлуатації», – зазначив начальник відділу радіаційного контролю департаменту автоматизації технологічних процесів «АрселорМіттал Кривий Ріг» Олександр Мазур.

 

Нова МБЛЗ-3 є складовою частиною масштабного комплексу загальною площею понад 100 тисяч квадратних метрів – нового відділення безперервної розливки сталі, що включає дві нові МБЛЗ – № 2 і № 3 (другу машину ще будують).

 

«Основні постачальники обладнання для МБЛЗ – це відомі світові компанії: SMS Group, Danieli, Primetals та інші. У всьому світі наші партнери – SMS Group – побудували вже близько 100 подібних машин. Жодних зауважень і нарікань до таких машин ніколи не було. У нас є всі необхідні дозволи на будівництво.

 

Коли виникла дана ситуація, МБЛЗ-3 була вже на стадії пусконаладки. Технічні характеристики відповідають усім нормам. Джерело випромінювання не перевищує допустимої норми, зверху елементів радіаційного джерела (кристалізатора) було залито бетон, це додатковий ступінь захисту, що передбачено проєктом і технологією», – пояснив заступник гендиректора з інжинірингу та інвестиційних проектів, екології та якості «АрселорМіттал Кривий Ріг» Вінай Тіварі.

 

Нагадаємо, підприємство звинувачують у кримінальному правопорушенні за статтею 441 КК України «Екоцид». Крім того, незабаром у місті з'явиться екологічна робоча група, яка перевірить підприємство. Її очолить представник Офісу Президента - еколог Олег Бондаренко. 20 липня на підприємстві СБУ провела обшуки. За їхніми результатами, вилучили нову машину безперервного лиття заготовок № 3, інвестиційний проєкт вартістю 150 млн доларів.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: