Феномен Грети Тунберг. Палка захисниця екології чи психічно хвора дитина?

ЦІКАВО
25.09.19 - 12:08

На кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку 16-річна екоактивістка Грета Тунберг різко розкритикувала світових лідерів за їхнє ставлення до здоров'я планети. Експресивна промова Грети потрапила під пильне око преси та світової громадськості.

"Погляди всіх майбутніх поколінь звернені до вас, - заявила з трибуни дівчинка. - І якщо ви вирішите підвести нас, ми ніколи не пробачимо вас. Вам це з рук не зійде. Прямо тут і прямо зараз ми повинні провести межу".

 

Як усього за рік дівчина перетворилася зі звичайного шведського підлітка на обличчя всесвітнього кліматичного руху, - з'ясовував Фокус.

 

"Уперше дівчинка дізналася про кліматичні зміни приблизно в 8 років і вже тоді була шокована тим, що дорослі, як вона вважала, не сприймають проблему з належною серйозністю, - пише видання. - Три роки по тому у Грети розвинулася депресія, серед причин якої вона назвала стан планети. "Я впала в депресію, я перестала їсти, перестала говорити і ходити в школу", - каже вона.

 

Тоді батьки Грети - оперна співачка Малена Ернман і актор Сванте Тунберг - стали її першими слухачами. Дівчинка розповіла їм про свої побоювання, показала статті та доповіді, графіки і фільми, і в підсумку переконала їх придбати електромобіль, відмовитися від польотів (що вдарило по кар'єрі матері) і звернутися до вегетаріанської дієти.

 

"Тоді я зрозуміла, що можу щось змінити, - каже юна активістка. - Вибратися з депресії мені допомогла думка, що відчувати себе таким чином - просто трата часу, адже я можу зробити стільки всього в житті".

 

Втілювати це бажання Тунберг початку торік улітку. У той час вона виграла письменницький конкурс у шведській газеті за есе на тему, чому люди повинні прямо зараз почати боротися з кліматичними змінами.

 

Після цього вона познайомилася з групою захисників навколишнього середовища, в якій обговорювали ідею шкільного протесту. Грета спробувала реалізувати цей задум і долучити однокласників, але спроби успіхом не увінчалися.

 

Дівчинка перестала відвідувати школу, щодня приходила під будівлю шведського парламенту з гаслом "Шкільний страйк за клімат" і листівками з написом "Я роблю це тому, що ви, дорослі, гадите на моє майбутнє".

 

Торік Тунберг виступала з промовами перед учасниками Всесвітньої конференції ООН зі змін клімату (COP24), на форумі в Давосі-2019 і перед Європарламентом. І кожне її послання відрізнялося не меншою емоційністю, ніж недавня промова в Нью-Йорку.

 

До Тунберг приєдналися однодумці по всьому світу. Але крім прихильників, діяльність дівчини викликала різкий шквал критики.

 

Опоненти стверджують, що нею маніпулюють батьки, а також, що вона не розуміє, про що говорить.

 

Під час візиту Грети до Великобританії місцеві ЗМІ кепкували над нею за "апокаліптичний жах в очах". У Франції представники ультраправих і консервативних сил назвали її "Джастіном Бібером від екології" і "гуру апокаліпсису", а також стверджували, що вона повинна виграти "Нобелівську премію страху".

 

Однак найбільше галасу наробила колонка австралійського журналіста Ендрю Болта в Herald Sun. Болт написав: "Я ніколи не бачив, щоб така кількість дорослих людей зверталися як з гуру з молодою дівчиною з такою кількістю психічних розладів".

 

ЗМІ повідомляють, що кілька років тому у Грети Тунберг був діагностований синдром Аспергера (одна з форм аутизму), а також синдром нав'язливих станів і селективний мутизм (нездатність розмовляти в деяких ситуаціях).

 

Не дивно, що самій активістці вже доводилося відповідати на пов'язані з її здоров'ям претензії критиків. Вона називає свій стан "даром". "Оскільки я інша, то бачу світ з іншої перспективи, і все в ньому представляється мені дуже чорним або дуже білим", - стверджує дівчина.

 

Ось що говорить про синдром Аспергера британський психолог Тоні Аттвуд: "Грунтуючись на своєму клінічному досвіді, я вважаю, що діти і дорослі, які страждають на синдром Аспергера, мають інший, а не дефективний спосіб мислення. Як правило, така людина має стійке бажання до пошуку знань, правди і досконалості, а також інший набір пріоритетів, ніж у інших людей ".

 

Грета Тунберг не користується літаками, оскільки "вони забруднюють повітря", тому на саміт ООН в Нью-Йорку вона прибула на екологічно чистому судні, оснащеному сонячними панелями.

 

До фігури 16-річної активістки можна ставитися по-різному, але треба визнати, що вона діє ефективно, щоб привернути увагу до проблеми кліматичних змін".

 

Серед скептиків, які критично дивляться на Гретин спосіб боротьби з проблемою, - відомий журналіст Аркадій Бабченко.

 

"Трохи про тих, хто звернув мозок цій нещасній шведській дівчині своєю боротьбою з глобальним потеплінням і довів її до істерики і голодування, - пише журналіст, - Швеція, в якій вона живе, вносить у знищення планети найменшу частку. Як і вся Європа. Як і США, Канада, Японія та інші країни першого світу. У розвинених країнах сміття збирають роздільно, не вирубують сельву, не виливають свердловинну рідину в тайгу, не зливають відходи виробництва в океан, не стріляють рідкісних слонів, яких у світі залишилося всього тридцять, не викидають сміття в річки і не займаються варварським виловом риби. Усе це відбувається тільки в країнах третього світу. Так, один Мумбай забруднює океан пластиком так, як не робить цього, напевно, весь Євросоюз разом узятий. То чому ж чому ви повезли дівчину не в Ірак розповідати, що не можна підпалювати нафтові свердловини в Кувейті, не в Північну Корею розповідати, що не можна проводити ядерні випробування, не в Росію розповідати, що не можна випалювати викидами від видобутку нікелю половину сусіднього Киркенеса, не в Нігерію, не в Чад, не в Індонезію, не в Колумбію і не в інші чудові країни, а повезли у США, де за викинутий в океан пакет тебе просто відправлять на місяць за ґрати? Інфантильне шведське соціалістичне лівацтво, яке підняло її на прапор і почало тягати як ікону по всьому світу, остаточно знищить психіку цієї нещасної дитини".

 

 

Фото з відкритих джерел.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: