Голокост. Сьогодні Кривий Ріг вшановує пам'ять невинних жертв нацистських окупантів

ВАЖЛИВО
27.01.20 - 13:57

Сьогодні криворізька громадськість вклонилася пам'яті 15 тисяч євреїв, замордованих і знищених нацистськими окупантами в нашому місті. 27 січня весь світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Найстрашніша й наймасовіша трагедія в історії Кривого Рогу сталася в районі 5-ї шахти (територія теперішнього селища Шевченка) - тут були знищені 6419 мирних жителів (головно, євреїв) та 820 військовополонених. 

 

На це місце, до пам'ятного знака, сьогодні прийшли криворіжці з квітами. Про жахливу трагедію, яка розгорнулася в цій місцевості, розповіла історик, представниця єврейської громади Тетяна Куц.

 

"Криворіжець Володимир Лін у своїй книзі "Криворізька трагедія" детально дослідив і описав, як 14 серпня 1941 року, з окупацією Кривого Рогу, в місто зайшла група №6, створена для "вирішення" єврейського питання, - розповідає пані Тетяна. - Її завданням було знищення євреїв. Як відомо, місця для розстрілів єврейського населення були тоді по всій Україні. Нацисти робили оголошення про загальний збір усіх євреїв в одному місці, з речами. Людям обіцяли, що нібито перевезуть їх на нове місце, але насправді заздалегідь уже визначали місце розстрілу. Ось такий Бабин Яр був і в Кривому Розі, на місці шурфа шахти № 5.

 

Спочатку знищували євреїв-чоловіків, але пізніше у місто прибув Ґерінґ, який особисто курирував це питання і дав вказівку, щоб машину смерті запустили по всіх - жінках, дітях, стареньких.

 

14 жовтня 1941 року єврейське населення зібрали на вулицях Леніна та Спортивна, біля напів зруйнованої синагоги. Люди вірили, що їх перевезуть у Палестину чи в трудові табори.

 

Це був сонячний день, зібралася велика колона, а тих, хто уникав зібрання, приводили примусово. 

 

Колона йшла пішки чередою, повільно, жінки несли діток, чоловіки - валізи. Йшли в напрямку станції Червоної, але коли повернули убік від неї, люди почали здогадуватись, що їх ведуть на смерть.

 

Почався плач, крики, прощання, галас і молитви. Жінки у відчаї клали немовлят на узбіччя, щоб їх підібрали добрі люди, але поліцаї та німецький конвой примушували їх забрати дітей і гнали колону далі палицями.

 

Хода супроводжувалася стогоном і криками, концентрація горя в цьому місці була неймовірна. 

 

Саме тут, біля шурфу п'ятої шахти, вишикували партіями по 6-10 людей, роздягали їх і забирали речі собі як нагороду.

 

Євреї підходили до шурфа, їх розстрілювали і кидали всередину, декого - живими.

 

Тут знищили до 2-5 тисяч євреїв. Розстрілювали не один день - це тривало кілька днів. Трупи падали на дно шурфа і залишались там назавжди. Ці люди так досі й не поховані.

 

Каральні операції тривали до 1944 року. Потім у шахтний шурф кинули гранати і засипали сіллю. 

 

Місцеві мешканці селища Алахівка (тепер Шевченка) довго мовчали, бо радянська влада не афішувала подібні факти, і лише з роками очевидці детально засвідчили трагедію, яка тут розгорнулася".

 

 

Сьогодні у місті відбулися заходи з ушанування невинних жертв нацистського режиму.

 

До 75-ї річниці визволення українським фронтом ув'язнених табору Аушвіц - Біркенау організували інтерактивну лекцію для учнів КЗШ №86 в музеї Михайла Мармера. 

 

Яку відомо, загалом на території Кривого Рогу в період Другої світової війни було знищено близько 15 тисяч євреїв.

 

Довідково. В'язнів комплексу концтаборів Аушвіц - Біркенау визволила Червона армія 27 січня 1945 року. На момент звільнення у таборі було понад 7 тисяч в’язнів, майже 60 тисяч полонених нацисти вивезли на підконтрольні їм території. Упродовж 1940-1945 років, за даними музею «Аушвіц-Біркенау», там вбили 1,1 мільйона людей, з яких 90% – євреї.

 

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: