Головний рабин Кривого Рогу: одні криворіжці приєднувались до німців, інші - рятували євреїв у своїх будинках

ПРЯМА МОВА
27.01.21 - 10:58

Сьогодні - міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Головний рабин Кривого Рогу Лірон Едері поділився з нами своїми думками про ті найстрашніші для єврейської громади часи – роки Другої світової війни. 

Згадуючи ті страшні події, Лірон Едері вважає, що провина за ці події лежить на тих, хто свідомо брав участь у винищенні безборонних, невинних людей. 

 

 

«Україна тоді понесла нищівні втрати. Багато сімей втратили батьків, були змушені залишити свої помешкання. І посеред цього жаху й страху, обрали певну частину суспільства, яку не завжди любили, - євреїв і циган. Їх намагалися повністю знищити. За часів Другої світової війни загинули не тільки 15 000 євреїв у Криворізькому районі, але й 1,5 мільйона по всій Україні. Це божевільна цифра. Цілі села були просто стерті з лиця землі», - нагадав Едері.

 

 

На його думку, таке відбувається, коли ведеться дуже небезпечна пропаганда проти певної частини суспільства. 

 

 

«Це сіє страх, зупиняє опір, плутає думки людей. Німці на той час були дуже організовані, вони діяли методично. На вулицю Леніна, центральну вулицю Кривого Рогу, вивели тисячі людей, вишикували в одну колону. У ній ішли 15 тисяч людей. Німці були виховані в нацистської ідеології, але до них приєднувалися і місцеві люди, криворіжці. Але я впевнений, що більшість криворіжці були порядними людьми. Поруч з нашої синагогою був маленький будиночок, який довелося знести при підготовці до будівництва. І коли приїхав бульдозер, щоб знести цей будиночок, я стояв поруч з будівельним майданчиком, а поруч зі мною стояв літній чоловік. І він сказав, що ми зараз руйнуємо будинок його батьків. Він показав мені, що в будинку є подвійна стіна. Його вчителька математики з Центрально-Міського ліцею була єврейкою, і його батьки сховали цю жінку між стінами. І це теж криворіжці, такою була основна маса криворіжців», - зауважує рабин.

 

Він переконаний, що наше й прийдешні покоління повинні зберігати і передавати цю пам'ять, щоб усі мешканці Кривого Рогу пам'ятали і не повторювали тих помилок. 

 

 

"Нам потрібне спокійне місто, без пригнічень і скандалів, - каже рабин. - Щоб такого не повторилось, ми маємо виховувати в собі і своїх близьких небайдужість. Коли бачиш і відчуваєш чуже горе – не проходити повз. Маємо уникати утисків національних меншин. Потрібно виховувати у дітей розуміння, що у кожного є право на власну  думку, погляди, мову, світосприйняття, і тоді ми виховаємо зважене суспільство».

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: