Харківська поліція затримала криворізьких шахраїв, які оформили кредитів на понад мільйон. Відео

КРИМІНАЛ
13.06.20 - 9:59

Зловмисники з листопада 2019-го по червень 2020-го року оформлювали інтернет-кредити на українців, анкетні дані та номери телефонів яких отримували через несанкціоноване втручання в роботу мереж електрозв’язку, – повідомляє пресслужба Департамента кіберполіції України.

Встановили причетність до протиправної діяльності організованої групи у складі 9-ти безробітних мешканців міста Кривого Рогу, віком від 20-ти до 30-ти років. Зловмисники діяли за кількома шахрайськими схемами. Згідно з інструкціями організаторів угруповання, члени групи телефонували клієнтам одного від імені служби безпеки мобільного оператора. Далі, під приводом підтвердження верифікації користувача мобільного номеру, отримували інформацію щодо останніх трьох дзвінків людям, з якими абонент спілкувався. Отриману інформацію використовували з метою відновлення та перевипуску відповідної sim-картки та в подальшому оформлювали через мережу Інтернет мікрокредити у кредитних організаціях та інших фінансових установах.

 

За іншою злочинною схемою, правопорушники від імені співробітника кредитної організації телефонували абоненту мобільного зв’язку та повідомляли, що на його ім’я нібито оформлюють кредит. У такий спосіб зловмисники переконували потерпілого назвати надісланий пароль доступу до особистого кабінету у фінансовій установі. Після цього вони подавали від його імені заявку на видачу кредиту та у подальшому отримані кошти переводили в готівку і розподіляли між собою. Сума ймовірних збитків склала понад один мільйон гривень.

 

10 та 11 червня правоохоронці провели 10 обшуків за місцями мешкання та в офісі фігурантів у Кривому Розі. Вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, сім-картки, гроші. Правоохоронці отримали докази протиправної діяльності членів організованої групи.

 

За цим фактом відкрили кримінальне провадження. Максимальне покарання, відповідно до статті, передбачає до 8-ми років позбавлення  волі.

 

Наразі двох членів групи, 20-ти та 21-го, затримали. Їм повідомили про підозру у скоєнні 3-х епізодів злочинів за ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 361 КК України. Вирішують питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу.

 

Поліцейські встановлюють повне коло осіб, причетних до незаконної діяльності, та вирішують питання щодо повідомлення їм про підозру. Також з’ясовують коло потерпілих та загальну суму збитків.

 

Досудове розслідування проводить відділ із розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами та злочинними організаціями слідчого управління ГУНП в Харківській області, за оперативного супроводу Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області та Управління СБУ в області, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: