Хочете знайти своїх рідних, дізнатись про пращурів та вибудувати генеалогічне дерево? Вам - на сайт "Рідні"

ЦІКАВО
08.02.19 - 11:32

Рідні. В Україні запустили сайт для пошуку рідних за прізвищем.

Для того, щоб знайти рідних та людей з таким же прізвищем, як у вас, треба зайти на сайт Рідні.

Слід ввести своє прізвище українською мовою. В результаті, крім статистичних даних поширення, подається походження вашого прізвища з низки етимологічних словників, згадки в деяких козацьких компутах та реєстрах, а також карта поширення прізвища на території Польщі.

При введені свого прізвища, ви отримуєте інформацію про кількість людей, які його носять, а також населені пункти, де воно найбільш поширене.

Окрім цього, на карті можна побачити місця з найбільшою концентрацією людей з таким прізвищем.

 

Як це працює?

Національний архівний фонд України в 680 архівних установах нараховує 37 млн одиниць зберігання. Знайти в числених каталогах архівні справи, стосовно населеного пункту ваших предків – справа рутинна і непроста. Довгий час засновники сайту працювали над оцифруванням і систематизацією різноформатних каталогів, щоб тепер мати можливість надавати зведений перелік джерел у короткий термін і в зручному форматі. .

 

 

Джерельна довідка

За вказаним вами населеним пунктом, складають перелік архівних справ, які зберігаються в архівах України. Джерельна довідка допомагає гнучко й прозоро керувати подальшим процесом дослідження. За населеним пунктом вашого пращура архівних справ може виявитися декілька сотень або лічені одиниці.

 

2. Вичитка архівних справ

Серед джерел у довідці ви знайдете метричні книги, сповідні розписи, ревізькі казки та інше. Кількість оцифрованих архівних справ НАФ наразі невелика. Тому, вказані у довідці справи потрібно вивчати безпосередньо у читальному залі відповідного архіву. Для цього засновники сайту відряджають регіонального дослідника до архіву. Дослідник вичитує архівну справу і виготовляє чи замовляє скан-копії сторінок із потрібними записами про особу чи родину.

 

3. Генеалогічне дерево

Довівши дослідження до певної межі, ви забажаєте вивести знайдені відомості у структурованому форматі. Вам допоможуть з дизайном дерева роду (генограми), широкоформатним друком, публікацією інтерактивного дерева роду у мережі. А також з виготовленням подарункової продукції.

 

4. Пошук далеких родичів

Опублікувавши ваше дерево роду онлайн та зробивши аналіз ДНК, ви зможете знайти далеких родичів по всьому світу.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»