Історія синьо-жовтого стяга. Сьогодні в Україні - День Державного Прапора

СВЯТО
23.08.20 - 8:41

В Україні сьогодні відзначають День Державного Прапора. І хоч у нашій сучасній історії це свято відносно нове (почали святкувати з 2004 року), насправді його витоки сягають сивої давнини.

Легенди про кольори

Як на українських землях з’явився символ із поєднанням синього та жовтого кольорів, достеменно невідомо. Деякі легенди говорять, що ці кольори з’явились завдяки трипільцям під час великого переселення народів. Перша історична згадка датується 1256 роком – днем заснування Львова. Саме на гербі міста Лева поєднались ці символічні для країни кольори – жовтого лева на блакитному тлі. Поєднання цих барв знаходимо і в добу козацтва, особливо у період XVIII століття. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами святих або ж козаків.

Перша письмова згадка

Під час опису Грюнвальдської битви (між військами держави Тевтонського ордена та об’єднаними військами Королівства Польського і Великого князівства Литовського та Руського, 1410 рік) автор розповідає, що львівське військо виступило під синьо-жовтими кольорами – це був синій прапор із золотим левом, що спирається на скелю.

Прапор і політика

Перша спроба утворити прямокутний прапор із жовтого та блакитного кольорів була зроблена Головною Руською радою (перша українська політична організація на Галичині, створена під час революції в Австрійській імперії для оборони прав українського населення). У 1848 році з ініціативи Ради на міській ратуші Львова вперше замайорів жовто-блакитний прапор.

 

Офіційне визнання

За часів Російської імперії український прапор був заборонений. А ось після Лютневої революції 1917 року, коли в Україні національно-патріотичні сили заговорили про створення незалежної Української держави, синьо-жовті прапори замайоріли в Києві, Одесі та Харкові.

«Настав довгожданий час, коли наш Український синьо-жовтий прапор починає завойовувати українські простори. Ми сміливо вивішуємо нашу святиню у найлюдяніших місцях, і робимо це, не оглядаючись, з великою гордістю за Україну», – писала в ті дні київська преса.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого як прапора українського народу відбулась 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки.

 

У Монреалі на XXI Олімпійських іграх студент із Торонто підняв український прапор

21 лютого 1976 року жовто-блакитний прапор з’явився на Хрещатику на даху будинку №21, а влітку того ж року в Монреалі на XXI Олімпійських іграх під час змагань гандбольних команд СРСР і Румунії студент із Торонто Любомир Шух вимахував українським прапором, за що був видалений з арени. 

 

Історичний футбольний матч

Нині принести український прапор на футбольний матч стало нормою, однак у часи СРСР з’явитись з синьо-жовтим полотнищем було справжнім подвигом.

Справді історична подія сталася 27 липня 1976 року. У Монреалі на Олімпійських Іграх під час футбольного матчу між збірними Німецької Демократичної Республіки та СРСР (більшість команди збірної становили гравці київського «Динамо») 150 українців вивісили плакат із надписом: «Свобода Україні». А українець Данило Мигаль із Тандер-Бей (Онтаріо) наважився вибігти у вишиванці із синьо-жовтим прапором просто на футбольне поле та ще й вигукуючи слова «Свобода Україні!» і танцюючи гопака. Акція тривала 15 секунд, після чого поліція вивела його зі стадіону. Тоді чи не вперше весь світ побачив український прапор.

 

За радянських часів синьо-жовтий стяг був заборонений. Його використання в СРСР каралося ув'язненням на два роки. Вільно підняти своє знамено вгору українці змогли лише 1991 року. 

 

Джерело- Армія інформ.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: